JENAYAH & MAHKAMAH

MAHKAMAH RAYUAN BENAR RAYUAN KERAJAAN, KURANGKAN GANTI RUGI KEPADA WARIS PEMUDA MATI DITEMBAK

23/03/2023 05:21 PM

PUTRAJAYA, 23 Mac (Bernama) -- Mahkamah Rayuan di sini hari ini membenarkan rayuan kerajaan dan polis untuk mengurangkan jumlah ganti rugi kepada keluarga tiga pemuda yang terbunuh akibat ditembak dalam kejadian di zon perindustrian Glenmarie di Shah Alam, Selangor, 13 tahun lepas.

Panel tiga hakim Mahkamah Rayuan terdiri daripada Datuk Azizah Nawawi, Datuk S.Nantha Balan dan Mohamed Zaini Mazlan yang membenarkan rayuan itu, mengurangkan jumlah ganti rugi kepada RM649,200.

Perayu, yang didapati bertanggungjawab menyebabkan kematian tiga pemuda itu, merayu terhadap keputusan Mahkamah Tinggi pada 30 Jun 2021, yang memberikan award berjumlah RM1.52 juta kepada keluarga ketiga-tiga pemuda itu dengan setiap keluarga menerima kira-kira RM500,000 sebagai ganti rugi.

Tiga pemuda yang terbunuh dalam kejadian yang berlaku pada 13 Nov 2010 itu ialah Muhammad Shamil Hafiz Shapiei, 15, Mohd Hairul Nizam Tuah, 20, dan Muhammad Hanafi Omar, 22.

Semasa menyampaikan keputusan sebulat suara itu, Azizah berkata mahkamah juga mengetepikan award ganti rugi sebanyak RM100,000 yang diberikan oleh Mahkamah Tinggi kepada keluarga untuk tuntutan di bawah Seksyen 8 Akta Undang-undang Sivil dan RM100,000 untuk ganti rugi teladan.

Mahkamah juga mengetepikan RM100,000 ganti rugi am yang diberikan kepada keluarga dan menggantikannya dengan RM10,000 bagi kematian.

Hakim itu berkata RM100,000 untuk ganti rugi teruk dan RM100,000 untuk misfeasans awam kekal.

Mahkamah juga mengekalkan RM11,200 sebagai tuntutan tanggungan untuk keluarga Mohd Hairul dan RM8,000 dalam tuntutan tanggungan untuk keluarga Muhammad Hanafi.

Ini bermakna setiap keluarga akan mendapat pembayaran ganti rugi sebanyak RM210,000.

Keluarga ketiga-tiga pemuda itu pada mulanya gagal dalam saman mereka di Mahkamah Tinggi pada 2015. Bagaimanapun, Mahkamah Rayuan pada 2016 membatalkan keputusan Mahkamah Tinggi dan memutuskan polis dan kerajaan bertanggungjawab menyebabkan kematian ketiga-tiga pemuda itu.

Mahkamah kemudian memerintahkan kes itu dibawa untuk penilaian ganti rugi di hadapan Pendaftar Mahkamah Tinggi yang kemudiannya memberikan award berjumlah RM207,000 kepada tiga keluarga itu.

Keluarga tersebut yang tidak berpuas hati dengan jumlah itu telah merayu kepada Mahkamah Tinggi Shah Alam agar ganti rugi dinilai semula dan award berjumlah RM1.5 juta diberikan kepada mereka.

Pada 12 Nov 2013, keluarga tiga pemuda itu telah memfailkan saman sivil di Mahkamah Tinggi di Shah Alam terhadap ketua polis daerah Shah Alam, ketua polis Selangor, Ketua Polis Negara, kerajaan Malaysia dan pegawai polis.

Saman itu difailkan oleh ibu bapa Shamil, Shapiei Zainal Abidin dan Norhafizah Mad Razali, ibu Hairul Hamidah Kadar dan adik Hairul, Norhaliza Tuah, dan ibu bapa Hanifi, Omar Abu Bakar dan Noriah Darus.

Dalam pembelaan mereka, polis berkata mereka mengesyaki pemuda itu adalah anggota "Geng Minyak", dikatakan terlibat dalam beberapa siri samun di stesen minyak tetapi disangkal oleh keluarga tersebut yang mengatakan ketiga-tiga pemuda itu tidak mempunyai sebarang rekod jenayah

Keluarga tersebut mendakwa pemuda itu dibunuh dalam "gaya pembunuhan" berdasarkan kedudukan peluru memasuki badan mereka.

Peguam Kanan Persekutuan Noerazlim Saidil mewakili kerajaan dan polis manakala peguam Zaid Malek mewakili keluarga pemuda.

-- BERNAMA 


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 IFLIX dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2024 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan