AM

KERAJAAN TELITI KAEDAH KAWAL SELIA KESELAMATAN APLIKASI, PERANTI PENJAWAT AWAM

06/03/2023 07:26 PM

PUTRAJAYA, 6 Mac (Bernama) -- Satu kaedah kawal selia atau garis panduan untuk menjamin keselamatan aplikasi dan peranti yang diguna pakai penjawat awam, terutama anggota pentadbiran, bagi menjamin kerahsiaan kerajaan akan diteliti, kata Menteri Komunikasi dan Digital Fahmi Fadzil.

Beliau berkata Cyber Security Malaysia (CSM) telah diminta meneliti beberapa aspek penting berhubung isu keselamatan melibatkan penggunaan aplikasi media sosial di pejabat dan agensi kerajaan.

Menyuarakan keprihatinannya, Fahmi berkata isu penggunaan aplikasi seperti TikTok, Facebook dan media sosial lain di tempat kerja secara tidak langsung mendedahkan perkara bersifat rahsia dan sensitif yang dibincangkan dalam mesyuarat.

"Saya minta CSM teliti aspek keselamatan semua aplikasi media sosial kerana kita tidak mahu berlaku apa-apa pelanggaran terhadap Akta Rahsia Rasmi contohnya sering kali penjawat awam bertugas berdepan dengan keadaan iaitu dokumen yang dipegang bersifat terkelas. Jadi aspek keselamatan itu sangat penting.

"Kedua adalah dari segi membuat penggambaran (kandungan media sosial), adakah tempat itu dibenarkan atau tidak. Itulah antara beberapa perkara yang masih perlu diteliti," katanya kepada media selepas perhimpunan bulanan Kementerian Komunikasi dan Digital (KKD) di sini hari ini.

Fahmi berkata perbincangan akan diadakan di peringkat KKD setelah CSM membuat penilaian dan perbincangan itu akan diperluaskan kepada kementerian dan agensi lain untuk menyediakan rangka kawal selia untuk aplikasi dan peranti yang digunakan oleh penjawat awam.

"Perkara ini masih ditahap penelitian dan penilaian serta (perlu) mengadakan siri perbincangan… masih belum membuat apa-apa keputusan kerana ia merupakan proses yang panjang," katanya.

Mengambil maklum sesetengah negara telah membuat keputusan berhubung aspek keselamatan berkenaan, Fahmi berkata KKD akan mengkaji asas dan keputusan yang dibuat supaya ia dapat difahami untuk diaplikasikan dalam konteks Malaysia atau menyediakan pilihan bersesuaian.

Fahmi berkata agensi seperti Jabatan Penerangan, Jabatan Penyiaran dan Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (Bernama) perlu melipatgandakan usaha untuk memberi kesedaran kepada rakyat tentang bahaya scammer (penipu) serta meminta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) memanggil platform media sosial yang masih disalahgunakan scammer untuk melakukan jenayah.

Beliau turut menasihati warga KKD supaya kerap menukar kata laluan di komputer masing-masing supaya data-data tidak dicuri.

Sementara itu, Fahmi berkata keputusan Amazon Web Services (AWS) melabur RM25.5 bilion untuk membuka infrastruktur serantau baharu di Malaysia merupakan satu kayu ukur tahap sentimen dalam kalangan pelabur dan memberi petanda positif bahawa Malaysia di landasan yang betul dalam memulihkan keyakinan pelabur.

-- BERNAMA


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2024 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan