AM

TANAH RUNTUH : GPR KESAN LIMA BENDASING DI SEKTOR A DAN C - BOMBA

19/12/2022 11:37 PM

BATANG KALI, 19 Dis (Bernama) -- Lima bendasing dikesan Jabatan Ukur dan Pemetaan, malam ini di lokasi operasi mencari dan menyelamat (SAR) mangsa tragedi tanah runtuh di tapak perkhemahan Father’s Organic Farm, Gohtong Jaya, di sini.

Penolong Pengarah Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Selangor, Hafisham Mohd Noor, berkata penemuan dengan menggunakan alat ‘Ground Penetrating Radar(GPR)’ itu di sektor A dan C kawasan pencarian membantu pasukan operasi mengecilkan skop pencarian pada malam ini.

Beliau berkata jumlah keanggotaan operasi SAR pada malam ini juga akan dikecilkan atas faktor keselamatan, selain untuk mengurangkan pergerakkan tanah.

“Unit anjing pengesan K9 tidak akan terlibat pada pencarian waktu malam selain memberikan masa untuk mereka berehat sebelum memulakan semula tugas esok,” katanya kepada pemberita di Pos Kawalan Tempat Kejadian (PKTK), di sini..

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Hulu Selangor, Supt Suffian Abdullah berkata operasi SAR pada hari keempat itu masih belum menemukan sebarang hasil yang positif setakat jam 9 malam ini.

"Bagaimanapun, memandangkan operasi masih diteruskan ketika ini, saya harap kita akan menemui sesuatu dan mengesan mangsa yang masih hilang malam ini," katanya.

Tinjauan Bernama di PKTK, mendapati hanya pergerakan keluar masuk kenderaan agensi penyelamat, selain kenderaan pengangkut sampah oleh Majlis Perbandaran Hulu Selangor di PKTK.

Pengamal media juga telah beransur pulang secara berperingkat dan hanya sekumpulan kecil masih ‘berkampung’ di PKTK menunggu perkembangan semasa kejadian berkenaan.

Keadaan cuaca pada malam ini juga agak baik.

Tragedi tanah runtuh yang berlaku pada jam 2.42 pagi pada Jumaat lepas di tapak perkhemahan itu setakat ini menyaksikan 61 selamat, 24 nyawa terkorban dan sembilan lagi mangsa masih hilang daripada keseluruhan 94 orang.

-- BERNAMA

 

 


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 IFLIX dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2024 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan