AM

HAJIJI HARAP ARUS PERMODENAN, DUNIA DIGITAL TIDAK SANGGAH PRINSIP PEMBERITAAN BERFAKTA DAN ADIL

18/12/2022 11:26 PM

KOTA KINABALU, 18 Dis (Bernama) -- Arus permodenan dan dunia digital pada masa ini diharap tidak akan menyanggah prinsip asas pemberitaan berpaksikan fakta serta adil kepada subjek yang ditulis, kata Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Hajiji Noor.

Beliau berkata biar secanggih manapun teknologi yang digunakan dalam dunia kewartawanan baik media cetak, elektronik atau portal berita, etika dan tanggungjawab sebagai pengamal media tidak pernah berubah.

"Sangat penting melalui kerja pengamal media, maklumat sahih dikongsi dengan orang ramai. Kewartawanan yang baik memainkan peranan penting dalam masyarakat.

"Anda mampu mempengaruhi pemikiran rakyat melalui laporan, mengubah pandangan rakyat malah mengubah landskap sosial dan politik sesebuah negara. Justeru, wartawan perlu membuat laporan dengan bijak, bertanggungijawab dan profesional," katanya dalam ucapan bagi merasmikan Anugerah Kewartawanan Kinabalu 2022 di sini malam ini.

Teks ucapan beliau dibacakan oleh Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan Sabah Datuk Seri Masidi Manjun, yang juga Menteri Kewangan Il negeri.

Turut hadir Pembantu Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Datuk Joniston Bangkuai, yang juga mantan Presiden Persatuan Wartawan Sabah (SJA) serta Presiden SJA Datuk Muguntan Vanar.

Hajiji berkata anugerah kewartawanan tahun ini, yang bertemakan 'Forward in the Digital Age,' adalah simbolik kepada kesungguhan pengamal media dalam menyalurkan berita tepat, benar dan cepat ketika berdepan dunia digital yang sangat mencabar ketika ini.

Beliau berkata dengan limpahan maklumat di hujung jari, masyarakat mempunyai tanggungjawab dalam mencari apa yang benar.

"Dalam hal ini, pengamal media adalah tiang yang akan menyokong kepada semua rasa tanggungjawab ini dengan berita yang tepat, benar dan cepat," katanya.

Pada majlis itu, Bernama meraih anugerah utama Kewartawanan Rencana dan Berita dalam Bahasa Melayu menerusi Rohana Nasrah dan anugerah merit kategori sama menerusi Ketua Biro Fadzli Ramli.

Rohana turut merangkul anugerah utama penulisan terbaik Bahasa Melayu Kategori Perniagaan dan Ekonomi dan Fadzli membawa pulang anugerah merit dalam Bahasa Inggeris kategori Alam Sekitar manakala Arthur Edward meraih anugerah bagi kategori Laporan Berita dalam Bahasa Melayu.

-- BERNAMA

 

 

 

 

 


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 IFLIX dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2024 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan