BERITA PRU15   PRU15 Tioman: Calon PN saran kerajaan Pahang beri dua hari cuti umum | Wan Rosdy sekali lagi diberi mandat terajui kerajaan Pahang | PRU15 Padang Serai: Majikan diminta beri kebenaran pekerja keluar mengundi | Anwar alu-alukan komitmen Warisan sokong pembentukan kerajaan perpaduan | DUN Tioman: Calon BN sambut baik kesediaan calon PH beri laluan | 
EKONOMI

MIDA, HDC meterai MoU bagi perkasa kapasiti industri halal

04/10/2022 09:39 PM

KUALA LUMPUR, 4 Okt (Bernama) -- Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) dan Halal Development Corporation Bhd (HDC) memeterai memorandum persefahaman (MoU) bagi memperkasa aspek keupayaan, kapasiti industri dan seterusnya memacu pertumbuhan ekonomi.

Dalam kenyataan bersama hari ini, kedua-dua pihak terbabit berkata MoU yang membolehkan HDC memanfaatkan keseluruhan kemudahan MIDA, juga memaparkan komitmen berterusan agensi pelaburan negara itu dalam melaksanakan projek pelaburan berteknologi, nilai tambah serta inovasi tinggi di dalam serta luar negara.

“Kerjasama itu dilihat sebagai bertepatan bagi memberi sokongan kewangan yang memadai kepada penggiat industri, terutama pelabur domestik dalam mengembangkan lagi usaha kerajaan untuk kemudahan pelaburan di Malaysia.

“Malah, ini juga sejajar dengan rangka kerja Aspirasi Pelaburan Nasional (NIA) dalam memacu pertumbuhan ekonomi negara,” katanya.

Ketua Pegawai Operasi (CEO) Datuk Arham Abdul Rahman berkata MoU akan terus mengukuhkan lagi kejayaan kerjasama antara MIDA dan HDC selain memperkukuh kedudukan Malaysia sebagai pusat pembangunan ekosistem halal.

“Kerjasama ini menyasarkan skop kerjasama ekonomi lebih luas antara MIDA dan HDC. Kami telah mengembangkan rangkaian kami untuk meningkatkan lagi kemudahan pelaburan dan pada masa sama memberi peluang dalam perniagaan baharu dan inovatif serta bidang strategik yang merangkumi projek-projek bagi meningkatkan pelaburan, termasuk taman-taman halal selain penganjuran bersama acara berkaitan.

“Langkah mengutamakan pembangunan teknologi adalah penting, terutama ketika pasca-COVID-19 memandangkan peranan serta kewajaran pelaksanaannya selepas pandemik itu berlaku,” katanya.

Menurutnya, ini juga akan memberi manfaat kepada pelaksanaan teknologi dan peningkatan inovasi dalam industri halal yang menyaksikan banyak kejayaan Malaysia.

Sementara itu, CEO HDC Hairol Ariffein Sahari berkata setakat ini, taman halal Malaysia telah menarik pelaburan berjumlah RM16.28 bilion sejak 2011.

Beliau berkata, pelaburan langsung asing di taman-taman halal merekodkan peningkatan sebanyak RM95 juta atau 45.7 peratus pada 2021, sekali gus membuktikan bahawa industri halal tempatan masih terus berkembang walaupun mengharungi pelbagai cabaran.

-- BERNAMA


 


Bernama menyediakan sumber terkini maklumat berita sahih dan komprehensif kepada umum dan agensi media. Berita kami dipaparkan di laman web www.bernama.com ; siaran BERNAMA TV: Saluran Astro 502, Saluran unifi TV 631, Saluran MYTV 121 IFLIX; dan siaran Bernama Radio di frekuensi FM93.9 bagi Lembah Klang, Johor (FM107.5), Kota Kinabalu (FM107.9) and Kuching (FM100.9).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2022 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan