BERITA COVID–19   Malaysia rekod kadar pengangguran terendah sejak krisis COVID-19 pada Jun 2022 | Sifar COVID-19 di Penjara Reman Pulau Pinang sejak Jun tahun lepas | Pemansuhan keperluan isi kad pengembara terpakai kepada warganegara, bukan warganegara - Dr Noor Hisham | Kes harian COVID-19 di Jepun pecah rekod | Vaksin COVID-19 Bangladesh dapat kelulusan untuk diuji pada manusia | 
AM

Transformasi bandar raya Kuching membanggakan - Premier Sarawak

06/08/2022 04:29 PM

KUCHING, 6 Ogos (Bernama) -- Selama 34 tahun, bandar raya Kuching menyaksikan transformasi yang sangat membanggakan, kata Premier Sarawak Tan Sri Abang Johari Tun Openg.

Beliau berkata daripada sebuah pekan, Kuching kini telah menjadi sebuah bandar raya yang bersih dan pintar selain membangun dengan jayanya.

"Saya ucap syabas dan tahniah kepada kedua-dua Datuk Bandar (Kuching Utara dan Kuching Selatan) serta semua kakitangan yang bekerja keras untuk menjayakan apa yang telah kita saksikan pada hari ini," katanya ketika berucap pada Majlis Perasmian Sambutan Ulang Tahun ke-34 Bandar Raya Kuching di sini, hari ini.

Abang Johari berkata transformasi bandar raya Kuching itu turut mendapat pengiktirafan Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO) sebagai Bandar Raya Kreativiti Gastronomi pada November tahun lepas.

“Bandar raya Kuching juga diiktiraf dalam Rangkaian Bandar Kreatif UNESCO (UCCN) yang menyokong kreativiti menjadi pendorong pembangunan bandar yang mampan merentas tujuh bidang kreatif iaitu kraf dan seni rakyat, seni media, filem, reka bentuk, sastera, muzik dan gastronomi.

“Sudah tentu ini adalah pengiktirafan berprestij untuk warisan dan kepelbagaian makanan kita dengan asal-usulnya dalam komuniti gastronomi daripada tanaman terus ke pinggan hidangan,” katanya.

-- BERNAMA


 


 


Bernama menyediakan sumber terkini maklumat berita sahih dan komprehensif kepada umum dan agensi media. Berita kami dipaparkan di laman web www.bernama.com ; siaran BERNAMA TV: Saluran Astro 502, Saluran unifi TV 631, Saluran MYTV 121 IFLIX; dan siaran Bernama Radio di frekuensi FM93.9 bagi Lembah Klang, Johor (FM107.5), Kota Kinabalu (FM107.9) and Kuching (FM100.9).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2022 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan