BOGOTA, 27 Jun (Bernama) -- Sekurang-kurangnya lima orang maut dan berpuluh-puluh lagi cedera apabila pentas utama runtuh ketika pesta corraleja, atau laga lembu jantan sedang berlangsung di Tolima Colombia pada Ahad, menurut pihak berkuasa tempatan.
Seekor lembu jantan turut menyerang beberapa mangsa yang terjatuh ke dalam gelanggang di Gilberto Charry Bullring, menurut pegawai.
Sebilangan kanak-kanak turut dilaporkan hilang akibat kekecohan yang tercetus susulan peristiwa itu, lapor Xinhua.
Kebanyakan mereka yang cedera telah mendapat rawatan di Hospital San Rafael berdekatan.
"Kami akan meminta siasatan dijalankan berhubung kejadian itu. (Kami berharap) mangsa yang cedera cepat sembuh dan menzahirkan takziah kepada keluarga mangsa yang terkorban," menurut ciapan Presiden Colombia Ivan Duque di Twitter.
Bakal Presiden Gustavo Petro pula menggesa datuk bandar Colombia tidak membenarkan sebarang acara yang boleh menyebabkan kematian haiwan, termasuk laga lembu.
-- BERNAMA
BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).
Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial