AM

PM MINTA RAKYAT TERUS BERHATI-HATI WALAUPUN BANYAK KELONGGARAN SOP

27/04/2022 10:32 PM

PUTRAJAYA, 27 April (Bernama) -- Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata rakyat digalakkan untuk terus berhati-hati kerana virus COVID-19 masih wujud di sekeliling kita ketika banyak kelonggaran prosedur operasi standard (SOP) dalam langkah kawalan dan pencegahan COVID-19 diberikan.

"Kelonggaran semakin banyak diberikan tapi jangan kita menganggap tidak ada lagi bahaya di sekeliling. COVID-19 masih ada dan kita tiada pilihan terpaksa hidup bersama COVID-19, oleh itu perlu berhati-hati," katanya kepada media selepas majlis iftar bersama petani, nelayan dan penternak di Seri Perdana malam ini.

Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin hari ini mengumumkan beberapa kelonggaran langkah kawalan dan pencegahan COVID-19 berkuat kuasa 1 Mei antaranya pemakaian pelitup muka di luar bangunan akan menjadi pilihan bukan lagi satu kewajipan selain tidak wajib mengimbas aplikasi MySejahtera untuk memasuki premis. 

Ismail Sabri berkata walaupun kelonggaran telah diberikan tetapi 'kebebasan' itu tidak bermakna rakyat tidak lagi perlu melakukan kawalan kendiri bagi melindungi keluarga, diri sendiri dan masyarakat.

"Walaupun bebas di kawasan terbuka tapi jika berada di kawasan sesak, saya galakkan pemakaian pelitup muka walaupun tidak menjadi kesalahan, jika tidak memakai bagi menjaga kepentingan diri serta keselamatan," katanya.

Beliau berkata sebagai contoh, aktiviti ziarah tanah perkuburan di pagi raya biasanya menyaksikan ramai orang manakala solat sunat Aidilfitri pula sudah tiada halangan dari segi penjarakan, oleh itu pemakaian pelitup muka amat digalakkan walaupun bukan menjadi kesalahan.

-- BERNAMA


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 IFLIX dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2024 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan