BERITA COVID–19   Operasi Thai AirAsia digantung sementara pada Ogos susulan larangan penerbangan domestik | COVID: Kontak rapat terus jadi penyumbang tertinggi kes harian Sabah | Risiko penularan COVID, KKM cadang semua mesyuarat di Parlimen ditangguh dua minggu | Kes COVID-19 di Thailand melepasi 600,000 | COVID-19: Kes kategori 4 dan 5 berkurangan di Sarawak | 
AM

Kekal sihat dan selamat semasa gelombang haba

22/07/2021 10:46 PM

Oleh Zahir Valenteno

KUALA LUMPUR, 22 Julai -- Rakyat Malaysia dinasihatkan supaya sentiasa terhidrat dan berhati-hati dengan gejala penyakit berkaitan haba yang disebabkan dehidrasi dan kehilangan elektrolit dalam gelombang haba semasa di seluruh negara, menurut pakar perubatan.

Pakar Perubatan Kesihatan Awam Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) Prof Madya Dr Mohd Dzulkhairi Mohd Rani menasihatkan orang ramai agar mengelak daripada bersenam ketika cuaca panas terik bagi mengelakkan kenaikan suhu teras badan seseorang dan berisiko mengalami tekanan tambahan.

“Kekal terhidrat semasa bersenam juga penting untuk mengelak kenaikan suhu badan,” katanya kepada Bernama dalam temu bual. 

Malaysia kini berada dalam fasa monsun Barat Daya, yang mengakibatkan iklim panas dan kering, dari sekarang hingga pertengahan September, menurut Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia).

Dr Dzulkhairi berkata mandi dengan kerap juga adalah baik kerana dapat menyejukkan badan dan boleh membantu mengurangkan suhu badan. 

Selain itu beliau mengingatkan kelesuan haba mungkin berlaku akibat dehidrasi, dengan gejala tidak spesifik seperti lesu, muntah-muntah dan peredaran darah tidak berfungsi. Ia berlaku apabila suhu teras badan antara 37ºC  dan 40ºC.

“Sekiranya tidak dirawat, kelesuan haba boleh menyebabkan strok haba, penyakit yang lebih teruk apabila mekanisme pentermokawalaturan badan gagal,” jelasnya.

Sementara itu, Pensyarah Kanan Monash University Malaysia, Dr Vinod RMT Balasubramaniam berkata bagi individu yang menerima suntikan vaksin COVID-19, tiada kaitan antara cuaca panas dengan peningkatan kesan sampingan yang dialami oleh mereka yang divaksin.

Bagaimanapun, beliau menasihatkan individu yang baru menerima vaksin agar mengelak melakukan aktiviti berat dan minum banyak air.

Dr Vinod juga menasihatkan agar sentiasa memantau kanak-kanak kecil semasa cuaca panas.

“Kanak-kanak peluhnya kurang, sekali gus mengurangkan keupayaan mereka untuk menyejukkan diri dan mereka menjana lebih banyak haba semasa bersenam berbanding orang dewasa. Mereka berisiko tinggi mengalami kepanasan dan menghidap penyakit berkaitan haba. Haba juga boleh menjadikan penyakit sedia ada lebih teruk,” katanya.

Dr Vinod juga mengingatkan pekerja yang terdedah kepada keadaan panas dan lembap di luar, berisiko menghidap penyakit berkaitan haba, terutama yang melakukan tugas kerja berat atau menggunakan pakaian atau peralatan pelindung yang besar yang tidak menyerap udara.

-- BERNAMA


Bernama menyediakan sumber terkini maklumat berita sahih dan komprehensif kepada umum dan agensi media. Berita kami dipaparkan di laman web www.bernama.com ; siaran BERNAMA TV: Saluran Astro 502, Saluran unifi TV 631, Saluran MYTV 121 IFLIX; dan siaran Bernama Radio di frekuensi FM93.9 bagi Lembah Klang, Johor (FM107.5), Kota Kinabalu (FM107.9) and Kuching (FM100.9).

Ikuti kami media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2021 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan