AM

JAIM BENARKAN IBADAH KORBAN, TERHAD LIMA EKOR TERNAKAN SEHARI

30/06/2021 02:39 PM

MELAKA, 30 Jun -- Jabatan Agama Islam Melaka (JAIM) membenarkan pelaksanaan penyembelihan korban pada Hari Raya Aidiladha tahun ini di masjid dan surau dengan bilangan haiwan korban terhad kepada lima ekor sehari sepanjang tempoh empat hari ibadah korban bermula 20 hingga 23 Julai.

Pengarahnya Datuk Che Sukri Che Mat berkata bagaimanapun setiap masjid dan surau terlebih dahulu perlu mendapatkan kelulusan Jabatan Perkhidmatan Veterinar Negeri Melaka yang akan memastikan kesesuaian tempat korban.

“Kami turut menetapkan hanya 25 petugas berdaftar sahaja dibenarkan hadir ke tempat pengurusan korban di masjid dan surau dengan bilangan haiwan korban terhad kepada lima ekor sehari.

“Peserta korban pula tertakluk kepada bilangan lembu yang disembelih iaitu tujuh peserta bagi setiap lembu tetapi tidak melebihi lima ekor lembu pada satu satu hari, jadi sepanjang empat hari ibadah korban dilaksanakan, ia terhad kepada 20 ekor haiwan korban sahaja bagi setiap masjid dan surau yang melaksanakannya,” katanya ketika dihubungi Bernama di sini hari ini.

Dalam pada itu, Che Sukri turut mengingatkan kesemua masjid dan surau agar mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan bagi memastikan ibadah korban yang dijalankan tahun ini berjalan lancar.

“Memandangkan tiada agihan dibenarkan dalam kawasan masjid dan surau di negeri ini, saya minta jawatankuasa masjid dan surau memainkan peranan dalam proses pengagihan daging korban dari rumah ke rumah yang dikenal pasti oleh jawatankuasa korban,” katanya.

-- BERNAMA

 

 


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 IFLIX dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2024 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan