DUNIA

Gempa bermagnitud 5.8 gegar Filipina

12/05/2021 10:55 AM

MANILA, 12 Mei -- Gempa bumi berkekuatan 5.8 pada skala Richter melanda wilayah Mindoro pada Rabu, menurut Institut Vulkanologi dan Seismologi Filipina (Phivolcs), lapor Agensi Berita Xinhua.

Gegaran berlaku 9.09 pagi waktu tempatan pada kedalaman 110 kilometer (km), kira-kira 11 km di timur laut bandar Abra De Ilog, wilayah Occidental Mindoro, barat Pulau Mindoro.

Gegaran turut dirasai di beberapa kawasan di Metro Manila namun, tiada kerosakan dilaporkan setakat ini.

-- BERNAMA


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2025 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan