AM

14 PENDAKI SESAT DI GUA KELAM TIGA DITEMUI SELAMAT

13/04/2021 09:12 PM

PADANG BESAR, 13 April -- Tindakan sekumpulan 14 pendaki memasuki Gua Kelam Tiga di sini, tanpa kebenaran mengundang padah apabila mereka sesat hampir 20 jam sebelum ditemukan oleh anggota operasi mencari dan menyelamat (SAR).

Ketua Polis Daerah Padang Besar Supt Saifudin Aslin  Abbas berkata kesemua pendaki berumur antara 18 hingga 30 tahun itu ditemukan di kolam pertama di Gua Kelam Tiga dalam keadaan keletihan.

“Semua pendaki yang terdiri daripada 10 lelaki dan empat perempuan itu telah diberi rawatan dan berjaya dibawa keluar pada 2.30 petang,” katanya kepada pemberita di lokasi kejadian hari ini.

Bernama sebelum ini melaporkan 14 pendaki dari dua buah kelab rekreasi tempatan terperangkap lebih 20 jam di Gua Kelam Tiga sejak petang semalam.

Saifudin berkata semua pendaki akan dibawa ke Balai Polis Kaki Bukit untuk memberi keterangan sebelum tindakan seterusnya diambil oleh Jabatan Perhutanan Negeri Perlis (JPNPs).

“Kita serah kepada Pengarah Perhutanan Negeri Perlis untuk mengambil tindakan selanjutnya sama ada ingin membuka kertas siasatan atau tidak,” katanya.

Sementara itu, Pengarah Perhutanan Negeri Perlis Awang Shaffie Awang Ahmadni ketika dihubungi berkata pihaknya akan membuka kertas siasatan terhadap 14 pendaki itu kerana telah memasuki hutan tanpa kebenaran.

“Kita akan membuka kertas siasatan di bawah Enakmen Akta (Permakaian) Akta Perhutanan Negara 1987,” katanya.

Saifudin berkata polis menerima laporan pada 6.50 pagi dan berjaya mengenal pasti lokasi pendaki apabila berjaya menghubungi mangsa yang sesat pada 9.30 pagi tadi.

Operasi SAR bermula pada 11 yang dianggotai 18 orang daripada Jabatan Bomba Dan Penyelamat Malaysia (JBPM), Polis Diraja Malaysia (PDRM), Jabatan Perhutanan Malaysia (JPM) dan pemandu arah, katanya.

-- BERNAMA


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2024 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan