AM

TERNAK LALAT BSF PROTEIN TINGGI, HARGA MURAH BANTU PENTERNAK AYAM, IKAN

10/04/2021 10:57 AM

Oleh Habsah Ismail

BACHOK, 10 April -- Menternak lalat mungkin sesuatu yang pelik dalam masyarakat namun dalam bidang akuakultur, lalat askar hitam atau larva Black Soldier Fly (BSF) boleh menjadi sumber alternatif bagi makanan ternakan ayam dan ikan. 

Pensyarah Kanan Kumpulan Penyelidikan Kejuruteraan Sosial Universiti Malaya (UM) dari Institut Sains Biologi, Fakulti Sains Dr Norhidayah Mohd Taufek berkata berdasarkan kajian dijalankan sejak empat tahun lepas mendapati BSF mampu mengurangkan kos membeli makanan haiwan ternakan itu yang ada di pasaran.

"Larva lalat akan diambil dan dikumpulkan untuk diberi makan kepada ayam serta ikan (dalam bentuk palet), juga ia berguna untuk ternakan kerana mengandungi protein tinggi.

"Pengurangan kos membeli makanan seperti palet dapat diatasi menerusi penjimatan nilai yang tidak mahal iaitu RM10 untuk satu gram telur. Telur ini pula boleh dikitar semula sehingga memperoleh hampir tiga kilogram larva," katanya kepada Bernama di sini, baru-baru ini.

Menariknya, Norhidayah berkata kitar hidup larva BSF atau nama saintifiknya, Hermetia Illucens, adalah dalam lingkungan 45 hari bermakna apabila larva itu dibela dalam tempoh 15 hingga 18 hari, hasilnya sudah boleh dituai.

"Proses penternakan ini bergantung kepada kawasan yang kita ada di mana terdapatnya sisa organik bersesuaian dan prosesnya sangat mudah. Contohnya, letak larva BSF lebih kurang satu gram di dalam sebuah besen bersama sisa makanan dan biarkan ia membesar sehingga prapupa yang bersaiz hampir satu inci. 

"Pada masa ini ia sudah boleh dituai untuk menjadi makanan ikan atau ternakan lain. Larva ini mudah membiak, bersih, bukan bawaan vektor penyakit dan tidak berbahaya kepada manusia," katanya.

Jelasnya, BSF juga menguraikan sisa bahan organik seterusnya larva boleh dijadikan bahan makanan ayam serta hasil buangan BSF pula dijadikan kompos (baja) manakala bagi ternakan ikan, tepung BSF sesuai dimasukkan dalam adunan palet yang mempunyai formulasi tersendiri.

Norhidayah berkata spesies BSF itu boleh dijumpai hampir di seluruh dunia dan senang membiak serta cuaca panas di Malaysia sangat sesuai untuk pembiakan larva lalat tersebut.

"Penggunaan larva BSF sudah beberapa tahun dikembangkan di Selangor, namun di Kelantan ia masih belum diperluaskan lagi penternakannya," tambahnya.

Sehubungan itu, pihaknya dengan kerjasama sebuah pusat pembenihan dan asuhan ikan marin Ain Aquaculture Sdn Bhd di Kampung Pulau Gajah, Pengkalan Chepa akan mengadakan bengkel serta kursus khas kepada masyarakat setempat yang berminat dengan penternakan larva tersebut.

-- BERNAMA


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2024 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan