AM

PPM Semporna gagalkan cubaan seludup keluar minyak petrol

30/11/2020 05:59 PM

SEMPORNA, 30 Nov -- Cubaan empat lelaki menyembunyikan minyak petrol serta ubat-ubatan haiwan di kawasan Kuala Bibang dekat sini, dipercayai untuk diseludup keluar ke negara jiran, telah berjaya digagalkan Pasukan Polis Marin (PPM) semalam.

Pegawai Pemerintah Markas Operasi PPM Semporna DSP Mohamad Ismail berkata pihaknya yang melakukan pemeriksaan di kawasan pondohan (rumah kecil atas air) Kuala Bibang menyerbu empat lelaki yang leka memunggah tong dan kotak dari tiga bot ke dalam pondohan pada 7 malam.

“Suspek yang menyedari kehadiran pasukan keselamatan melarikan diri namun seorang daripada mereka yang berusia 30-an berjaya ditahan.

"Anggota yang melakukan pemeriksaan di lokasi kejadian menemui 21 tong berisi 525 liter minyak petrol, 24 tong minyak kosong dan empat kotak ubat-ubatan haiwan tanpa lesen," menurutnya dalam kenyataan di sini hari ini.

Beliau juga berkata tangkapan dan barang rampasan termasuk tiga bot laju serta enjin bernilai RM83,386.75 itu kemudian dibawa ke Pangkalan PPM Semporna untuk tindakan lanjut.

Katanya PPM Wilayah 4 Sabah menasihati komuniti maritim agar menyalurkan maklumat dengan melaporkan sebarang aktiviti yang melanggar undang-undang secara terus ke talian 24 jam MERS999 atau WhatsApp Pusat Komunikasi PPM Sabah di 013-2831 197.

-- BERNAMA

 


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2025 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan