Isnin, 25 Mei 2020
AM
23/05/2020 03:20 PM

PUTRAJAYA, 23 Mei -- Kebakaran tangki minyak mentah di Kampung Paya, Port Dickson, semalam, tidak memberi kesan kepada seluruh infrastruktur bekalan kerana ia hanya melibatkan sebuah tangki sahaja dan tidak merebak ke tangki penyimpanan minyak bersebelahan.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Datuk Alexander Nanta Linggi, berkata pihak Hengyuan Refining Company Bhd (HRC) memberi jaminan bahawa bekalan tidak terjejas namun pemeriksaan sepenuh bekalan sedang dilakukan oleh pihak syarikat itu. 

"Operasi gantri di loji penapisan minyak telah kembali pulih seperti sediakala dan telah kembali membekalkan stok gas petroleum cecair (LPG), Petrol U97, Kero dan diesel kepada pihak SMT Sdn Bhd, NGC Energy Sdn Bhd dan Petron mulai jam 2.40 pagi ini,” katanya, dalam satu kenyataan, di sini, hari ini.

"Mengikut rekod syarikat, simpanan semasa tangki itu adalah 10,000 liter dengan saiz tangki berukuran 23 x 60 meter. Hasil siasatan awal mendapati kebakaran itu terjadi akibat panahan petir berikutan hujan lebat semalam. Tiada kemalangan jiwa dilaporkan dan pihak bomba masih menyiasat punca utama kebakaran itu," katanya.

-- BERNAMA

 


 

TENTANG KAMI

Pertubuhan Berita Nasional Malaysia
Wisma BERNAMA
No.28 Jalan BERNAMA
Off Jalan Tun Razak
50400 Kuala Lumpur
Malaysia

Tel : +603-2693 9933 (Talian Am)
Email : helpdesk@bernama.com

Kategori

Am
Ekonomi
Sukan
Politik
Dunia
Rencana
Tinta Minda
Infografik
Video
Images
Siaran Media Eksklusif

Hak Cipta

Penafian
Dasar Privasi
Dasar Keselamatan