AM

TIADA TAMBAH NILAI DI SEMUA LORONG KELUAR PLAZA TOL MULAI SELASA INI

01/11/2019 11:28 PM

KUALA LUMPUR, 1 Nov   -- PLUS Malaysia Berhad (PLUS) akan menamatkan perkhidmatan  tambah nilai ‘Touch ‘n Go’ di semua lorong keluar di plaza tol Wilayah Utara dan Selatan mulai 5 Nov ini.

PLUS, dalam kenyataan hari ini, berkata langkah tersebut dilakukan bagi mengurangkan kesesakan ekoran aktiviti tambah nilai di semua plaza tol di Wilayah Utara (antara Hutan Kampung dan Ipoh Utara) dan Wilayah Selatan (antara Seremban dan Skudai).

“Berdasarkan statistik, dianggarkan lapan peratus daripada 253,000 trafik harian di Wilayah Utara dan sembilan peratus daripada 189,000 trafik harian di Wilayah Selatan menggunakan perkhidmatan tersebut.

“Ini menyumbang kepada kelewatan yang tidak sepatutnya berlaku ekoran pengguna yang kekurangan baki menyebabkan mereka terpaksa menambah nilai di lorong keluar. Secara puratanya, setiap kali proses tambah nilai akan mengambil masa tiga minit,” menurut kenyataan itu.

Bagaimanapun, pusat khidmat pelanggan dan lorong tambah nilai di lorong masuk plaza tol terpilih masih disediakan dan beroperasi seperti biasa.

Justeru, pengguna dinasihatkan merancang perjalanan dan memastikan kad Touch 'n Go mereka mempunyai baki yang mencukupi sebelum memasuki lebuh raya.

“Terdapat lebih 11,000 kemudahan tambah nilai di seluruh negara termasuk di mesin pengeluaran wang automatik (ATM), stesen minyak, kedai serbaneka, hentian rehat dan pusat beli belah,” menurut kenyataan itu.

Kenyataan itu juga menyebut PLUS juga bekerjasama dengan Touch ‘n Go Sdn Bhd bagi memastikan kiosk ‘Touch ‘n Go’ beroperasi dalam keadaan baik setiap masa.

-- BERNAMA


 


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 IFLIX dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2024 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan