AM

HAK YANG SAMA UNTUK SEMUA KUMPULAN ETNIK - TIMBALAN PERDANA MENTERI

09/04/2018 03:16 PM
TENOM, 9 April (Bernama) -- Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata semua kumpulan etnik di Sabah,Sarawak dan orang asli di Semenanjung harus diberikan hak yang sama oleh kerajaan.

Beliau berkata semua etnik yang ada di negara ini sama ada Kadazan, Dusun, Murut atau Iban adalah sama dan pengiktirafan harus diberikan kepada semua etnik berkenaan yang mempunyai nilai budaya yang tinggi yang perlu dihargai dan dihormati.

"Rasa kebangaan di kalangan semua etnik perlu ada kerana walaupun kita mempunyai latar belakang yang berbeza, agama dan bahasa yang berbeda namun kita adalah rakyat Sabah dan Malaysia yang tetap menyokong Barisan Nasional (BN) yang menjaga semua rakyat berbilang kaum dan agama dan ia telah terbukti dari trek rekod BN selama ini," katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan Pesta Kalimaran Peringkat Negeri di Padang Pekan Tenom, di sini hari ini yang turut dihadiri kira-kira 10,000 masyarakat berbilang kaum dari seluruh pelusuk negeri itu.

Turut hadir isteri Ahmad Zahid, Datin Seri Hamidah Khamis, Timbalan Ketua Menteri Sabah Tan Sri Joseph Pairin Kitingan yang mewakili Ketua Menteri Sabah Tan Sri Musa Aman, Presiden Persatuan Murut Sabah (PMS) Datuk Rubin Balang, Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar negeri, Datuk Masidi Manjun dan Menteri Pembangunan Luar Bandar Sabah Datuk Radin Maleh.

Sambil menzahirkan ucapan tahniah kepada penari kebudayaan Murut yang telah memenangi pertandingan tarian peringkat antarabangsa baru-baru ini, Ahmad Zahid turut menyeru etnik lain agar turut serta mengharumkan nama negara di peringkat dunia.

"Kita mahu etnik lain juga menunjukkan kemampuan untuk berada di kelas peringkat dunia kerana ini adalah satu kebangaan yang harus kita warisi," katanya.

Beliau berkata kalau dahulu etnik Murut mempunyai seorang pahlawan iaitu Ontoros Antenom, yang sangat dihormati kerana berjiwa kental dan seorang pemimpin yang berkarisma tinggi untuk menyatu padukan rakyat Murut di Tenom.

"Itu pahlawan dulu, tetapi kini kita ada beberapa lagi pahlawan Murut iaitu Rubin, Radin dan kepimpinan PWS yang lain. Oleh itu saya berkarap kesemua mereka bersatu.

Sementara itu, Ahmad Zahid berjanji akan terus membantu Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak untuk melaksankan Perjanjian Malaysia 1963 (MA63).

"Apa yang menjadi hak Sabah dan Sarawak kita akan kembalikan...adakah kesalahan pemimpin sekarang apabila MA63 tidak dilaksanakan? bagaimana pula pemimpin paling lama di Malaysia yant tidak ambil peduli untuk melaksanakan MA63.

"Saya juga lihat bagaimana dalam soal minyak dan gas ...saya juga lihat dalam soal pentadbiran dan soal penguatkuasaan serta pemantauan pelaksanaan dasar di Sabah. Saya menyokong 100 peratus Sabah dan Sarawak diberikan haknya semula," tambahnya.

Ahmad zahid berkata manifesto BN yang telah diumumkan oleh perdana menteri baru-baru ini membuktikan tiada perbedaan antara semenanjung dengan sabah dan sarawak.

"Tiada perbedaan di antara luar bandar dengan bandar..di mana pun kita berada kita tetap sama. Walaupun Sabah, Sarawak dan Semenanjung dipisahkan oleh laut china selatan namun kita tetap bersatu kerana kesatuan Malaysia perlu dipertahankan," tambahnya.

-- BERNAMA


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2024 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan