WASHINGTON, 23 Julai (Bernama-dpa) -- Amerika Syarikat (AS) baru-baru ini telah mengutip hasil tarif hampir US$100 bilion, kata Setiausaha Perbendaharaan Scott Bessent pada Selasa, lapor agensi berita Jerman, dpa.
"Kita hampir mencecah US$100 bilion. Saya percaya kita boleh mencapai kutipan tahunan sebanyak US$300 bilion," katanya dalam satu temu bual dengan penyiar AS, Fox Business ketika ditanya mengenai jumlah semasa hasil tarif.
Bessent sebelum ini pernah mencadangkan kemungkinan untuk mencapai jumlah kutipan sebanyak US$300 bilion menjelang akhir tahun ini. Bagaimanapun, masih tidak jelas tempoh masa khusus yang dirujuk oleh Bessent berhubung angka kutipan hampir US$100 bilion itu.
Setiausaha itu menekankan bahawa hasil kutipan tarif telah meningkat pada Jun, namun tidak menyatakan jumlahnya.
--BERNAMA-dpa
BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).
Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial