DUNIA

CMG Siar Majlis Peringati Kemenangan Perang Menentang Pencerobohan Jepun Dalam 85 Bahasa

25/08/2025 05:30 PM

BEIJING, 25 Ogos (Bernama-CMG) -- Kumpulan Media China (CMG) akan menyiarkan majlis memperingati ulang tahun ke-80 kemenangan Perang Rakyat China Menentang Pencerobohan Jepun dan Perang Anti-Fasis Dunia, termasuk perbarisan tentera dalam 85 jenis bahasa pada 3 Sept ini.

Baru-baru ini, bahasa Ireland, Pidgin and Kinyarwanda telah ditambah dalam rangkaian penyiaran antarabangsa, sekali gus meningkatkan liputan penyiaran di Eropah Barat, Pasifik Selatan serta Afrika Tengah dan Timur.

Rangkaian Televisyen Global China (CGTN) di bawah CMG kini mempunyai lebih 700 juta pengguna siaran televisyen dan 600 juta pengikut di platform media baharu di seluruh dunia.

CGTN juga melancarkan siri dokumentari, laporan dan ulasan mengenai majlis bersejarah itu bagi menyemarakkan semangat juang menentang pencerobohan.

Selepas menjalani tiga kali latihan komprehensif, persiapan penyiaran langsung CGTN kini lengkap sepenuhnya.

Siaran langsung majlis peringatan dan perbarisan tentera boleh disaksikan penonton seluruh dunia melalui pelbagai platform CMG.

-- BERNAMA-CMG


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2025 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan