AM

PERSONALITI PUTERI SULUNG YANG CERIA DAN MESRA MIRIP JOANNA - SUAMI

26/04/2024 11:41 PM

SERIAN, 26 April (Bernama) -- Telatah puteri sulung mendiang Laskar Kanan (LK) JJM Joanna Felicia Rohna, Allesia Felice Haslie, 4, yang mesra dan tidak lokek dengan senyuman, telah mencuit hati rombongan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Nancy Shukri yang melawat keluarga suami mangsa di Kampung Engkaroh Tebakang, dekat sini hari ini.

“Icha (nama panggilan anak sulung) sama (perwatakan) seperti ‘mummy’ nya… (Joanna) dengan keluarga dia bagus dan banyak tolong kawan-kawan dengan kata-kata semangatnya,” kata suami mendiang, Bintara Muda Haslie Ali, 33.

Mengimbau kisah percintaan mereka berdua yang mula berputik di Pangkalan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) Lumut, Perak sekitar 2018, bapa kepada dua anak itu berkata sikap mendiang yang tegas namun penyayang telah ‘mencairkan’ hatinya, lantas beliau mengambil keputusan untuk mengenali Joanna dengan lebih dekat. 

“Dia junior saya, saya masuk tahun 2013, dia masuk 2017. Perkenalan kami singkat banyak berkomunikasi menggunakan Whatsapp… pada 2019 kami terus mengambil keputusan untuk berkahwin jadi kami ini kategori bercinta selepas kahwin,” katanya lagi wajah anak kedua mereka, Hovannes Haslie yang baru menginjak usia setahun, mirip mendiang isterinya.

Dalam pada itu, anggota TLDM berkenaan mendedahkan seminggu sebelum kejadian, mendiang yang meminati drama Korea secara tiba-tiba berseloroh dengan memintanya menjaga kedua-dua anak mereka, seandainya beliau meninggal dunia. 

“Ketika itu dia sedang tengok drama Korea dan ada babak kematian terus dia cakap ‘Mun ku mati tok, jaga anak dua orang ya’ (sekiranya saya meninggal dunia, jaga kedua-dua anak kita) jadi saya fikir isteri saya hanya bermain kata,” katanya.

Anak Bidayuh itu berkata sempena Hari Gawai pada Jun ini, beliau mahu menunaikan permintaan Joanna yang pernah menyuarakan hasrat untuk menyambut perayaan itu di kampung halamannya sendiri, di Kampung Sumpas Tampek, Serian.

“Kalau ikutkan Hari Gawai tahun ini tak dapat saya cuti sebab kena pergi berlayar tapi fikir setahun sekali sahaja cuti, jadi saya baliklah. Tahun ini akan tunaikan hasrat (mendiang) beraya di kampung,” katanya.

Mengakui anak-anak kecilnya masih belum boleh memahami tragedi yang meragut nyawa ibu mereka, Haslie mengharapkan ahli keluarga wanitanya dapat berkongsi erti kasih sayang ‘ibu’ bersama permata hatinya.

Sementara itu, Nancy yang telah meluangkan masa kira-kira 30 minit bersama keluarga mendiang berkata bantuan kaunseling kepada anak-anak kesemua mangsa nahas helikopter TLDM di Lumut, Perak yang masih bersekolah akan dikendalikan kaunselor di bawah Kementerian Pendidikan.

Beliau berkata kementeriannya menerusi Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) pula bertanggungjawab menguruskan pendekatan bimbingan kaunseling bagi ahli keluarga mangsa yang memerlukan. 

“Pada masa ini, mereka (ahli keluarga mangsa) dikelilingi ramai orang jadi mungkin kuranglah sikit terasa (kemurungan) tetapi, selepas tiga hari mungkin akan mula merasa lebih kemurungan itu jadi sebab itu kita perlu memperkenalkan perkhidmatan yang boleh kita beri untuk membantu keluarga,” katanya yang turut memberi sumbangan awal serta Skim Pemberian Ehsan Kepada Keluarga Mangsa masing-masing berjumlah RM10,000 dan RM3,000 kepada keluarga mendiang. 

Menteri itu berkata kerajaan menerusi kementerian berkaitan kini berusaha menghulurkan bantuan kepada keluarga kesemua mangsa yang terlibat dalam tragedi itu bagi meringankan beban mereka.

Tragedi pagi Selasa yang membabitkan pesawat Helikopter Operasi Maritim (HOM-AW139) dan pesawat Fennec (M502-6) di Pangkalan Tentera Laut TLDM di Lumut, Perak mengorbankan 10 pegawai dan anggota TLDM termasuk tiga wanita.

-- BERNAMA

 

 


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 IFLIX dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2024 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan