AM

'YUZA SAN' KONGSI BUDAYA MASYARAKAT MAJMUK MALAYSIA MENERUSI MAJLIS PERBANDARAN HIOKI

15/04/2024 08:26 AM

Oleh Samantha Tan Chiew Tieng

PUTRAJAYA, 14 April (Bernama) -- Selepas mendapat banyak pendedahan mengenai Malaysia, ramai penduduk Hioki, sebuah bandar kecil di Wilayah Kagoshima, Jepun dilihat amat berminat dengan kebudayaan dan warisan negara, menurut pegawai hubungan antarabangsa di Majlis Perbandaran Hioki, Yuzairi Abdul Rahim.

Beliau berkata ramai penduduk bandar itu yang ditemuinya mengumpamakan perkenalan dengan Malaysia ‘bagaikan jatuh cinta pandang pertama',

Mengakui kebanyakan masyarakat Jepun masih tidak mengenali Malaysia dan kebudayaannya, Yuzairi yang telah bersama dengan Majlis Perbandaran itu sejak Ogos lepas berkata beliau bertekad untuk memberi lebih banyak pendedahan dan maklumat kepada lebih ramai masyarakat di negara matahari terbit itu mengenai keindahan budaya serta makanan Malaysia.

Beliau yang lebih mesra dengan panggilan ‘Yuza san’ (san - encik dalam bahasa Jepun) dalam kalangan penduduk Hioki berkata, beliau telah menghadiri hampir 30 kelas khas di bandar itu sepanjang tempoh bekerja di sana, dan banyak terlibat dalam majlis-majlis masyarakat setempat, dengan membawa pelbagai budaya Malaysia untuk diperkenalkan.

Anak kelahiran Kedah berumur 41 tahun itu berkata beliau turut berkongsi citarasa masakan Malaysia seperti nasi goreng, nasi lemak, pisang goreng dan karipap serta tarian tradisional dalam setiap acara masyarakat setempat yang disertainya, dengan membuka reruai.

Selain itu Yuzairi berkata beliau juga membawa pakaian tradisional Malaysia ketika menghadiri program di sekolah-sekolah rendah untuk memberi peluang kepada kanak-kanak Jepun melihat dan memperagakan keunikan pakaian tradisional Malaysia.

Beliau berkata mulanya masyarakat Jepun memang agak kekok dengan budaya Malaysia, malah ada segelintir yang langsung tidak tahu wujudnya sebuah negara bernama Malaysia, namun setelah hampir lapan bulan berkongsi budaya Malaysia dengan semua lapisan masyarakat dari kanak-kanak hingga ke warga emas di bandar ini, kini semakin ramai yang ingin melawat dan melihat Malaysia dengan mata sendiri.

"Kita tahu orang Malaysia memang suka dengan budaya Jepun, cuma tidak ramai yang ada kesempatan untuk perkenal dan berkongsi budaya Malaysia dengan orang Jepun secara mendalam.

“Keunikan budaya kita memang buat orang Jepun terpesona dan semakin suka dengan negara kita," kata bapa kepada dua orang anak itu kepada Bernama menerusi aplikasi WhatsApp, di sini hari ini.

Anak perantau selama 13 tahun itu berkata kebanyakan masyarakat sangat tertarik dengan kepelbagaian jenis makanan di Malaysia serta kagum masyarakatnya yang berbilang bangsa dan agama, tetapi hidup dalam harmoni dan hati budi orang Malaysia yang baik serta rendah diri.

Dengan niat untuk menjadi perantara untuk menghubung dan mengeratkan hubungan antara Malaysia dan Jepun, Yuzairi berkata beliau juga ingin memberi pendedahan kepada masyarakat Malaysia supaya meneroka Jepun bukan sahaja di bandar-bandar besar seperti di Tokyo dan Osaka tetapi sangat berbaloi untuk merasai suasana budaya perkampungan di Jepun seperti Hioki.

Yuzairi berkata sekolah-sekolah di Hioki mempunyai silibus pendedahan hubungan antarabangsa yang diadakan setahun sekali dan Penyelaras Hubungan Antarabangsa (CIR) akan membuat perancangan pembelajaran kepada mana-mana pihak yang berminat untuk mengenali dunia luar dengan lebih dekat.

"Pada mulanya kekoklah sebab kurang pendedahan pasal budaya Malaysia, tetapi sekali dah kenal mereka memang suka sangat dan kagum. Cuaca negara kita yang panas sepanjang tahun, kedudukan Malaysia (di peta dunia) dan bahasa yang ditutur di Malaysia pun (ramai) mereka tidak tahu. Semuanya macam ilmu pengetahuan baharu buat mereka," katanya.

Yuzairi berkata penduduk tempatan Hioki tidak kira muda atau warga emas akan diberi peluang melawat Malaysia dua tahun sekali dan bandar Hioki akan menaja separuh daripada perbelanjaan itu, sambil menambah tahun ini ada satu kumpulan akan melawat Malaysia pada bulan Ogos nanti.

Pengalaman beliau di Jepun bermula apabila beliau diterima untuk belajar di Universiti Yamanashi pada 2002, dan kemudiannya beliau menyambung pelajaran sehingga ke peringkat Doktor Falsafah (PhD), dan pernah bekerja sebagai jurutera selama empat tahun.

Beliau kembali ke Malaysia dan bekerja sebagai pensyarah kanan di Fakulti Kejuruteraan dan Teknologi Mekanikal, Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) dari 2017 hingga 2023.

Memandangkan budaya Jepun yang memukau, Yuzairi berkata beliau mencuba nasib apabila Kedutaan Jepun di Malaysia membuka permohonan untuk jawatan pegawai hubungan luar di Hioki, dan ternyata jodohnya dengan negara matahari terbit memang ada apabila diberi peluang sekali lagi kembali ke Jepun pada Ogos tahun lepas.

Beliau berkata isteri dan dua anaknya yang masing-masing berumur tujuh dan 10 tahun kini berada di Jepun dan hasratnya adalah melihat anak-anaknya yang akan mula bersekolah pada April ini.

Harapan Yuzairi, anak-anaknya fasih berbahasa Jepun serta mengenali budaya Jepun dengan mendalam dan lebih ramai rakyat Jepun jatuh cinta dengan Malaysia dan budayanya.

Yuzairi mula berkongsi kehidupannya di Hioki menerusi aplikasi TikTok dan mendapat perhatian menerusi satu video klip bertajuk ‘Hubungan Antarabangsa Cilik Malaysia-Jepun’ yang memaparkan kanak-kanak dilihat teruja dengan budaya Malaysia.

-- BERNAMA


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 IFLIX dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2024 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan