AM

DASAR TVET NEGARA SEDIAKAN TENAGA KERJA BIDANG BERKETERAMPILAN PASARAN NEGARA

15/03/2024 09:16 AM

Oleh Siti Salwa Shaari

KUALA LUMPUR, 15 Mac (Bernama) -- Dasar Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) Negara yang akan dilancarkan pada Jun ini, mempunyai matlamat penting untuk menyediakan tenaga kerja berketerampilan bagi keperluan pasaran tenaga negara dalam bidang teknologi baharu. 

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi menyifatkan dasar itu yang memperlihatkan pelan hala tuju hingga 2050, sebagai dasar yang komprehensif kerana bukan hanya menyelaras 1,345 institusi TVET, tetapi juga melibatkan penyediaan dan pengukuhan kursus berasaskan teknologi tinggi bagi tujuan berkenaan. 

"Kita mesti keluar daripada kepompong hanya menyediakan tenaga mahir dalam bidang (seperti) jahitan atau pendandanan rambut … (kursus) itu boleh diteruskan tetapi pasaran tenaga kerja memerlukan tenaga mahir dalam (bidang seperti) teknologi kecerdasan buatan (AI), tenaga solar, kenderaan elektrik, komunikasi dan hidrogen. 

"Jadi perkara ini, penyediaan tenaga kerjanya kita perlu bermula dari sekarang supaya tidak berlaku ketakpadanan dari segi pendidikan tinggi atau pengajian profesional tidak dapat memenuhi kehendak pasaran (tenaga kerja bidang berkenaan)," katanya kepada Bernama semasa ditemui di Bangunan Parlimen di sini.

Ahmad Zahid yang juga Pengerusi Jawatankuasa Majlis TVET Negara berharap dasar itu dapat mengubah persepsi segelintir masyarakat khususnya ibu bapa yang melihat TVET sebagai pilihan kedua, sedangkan potensi bidang berkenaan sangat besar termasuk kebolehpasaran siswazah bidang itu kini pada tahap 92.7 peratus.

Lepasan TVET juga berpeluang melanjutkan pelajaran ke peringkat lebih tinggi termasuk di Rangkaian Universiti-Universiti Teknikal Malaysia (MTUN) seperti Universiti Malaysia Perlis (Unimap), Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM), Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) dan Universiti Malaysia Pahang Al-Sultan Abdullah (UMPSA).

"Pandangan segelintir ibu bapa (TVET sebagai pilihan kedua) tidak tepat dan insya-Allah melalui Dasar TVET Negara, kita berharap ia akan memberi kesedaran. Tanggapan ibu bapa ini juga akan diperbetul melalui testimoni mereka yang telah berjaya melalui TVET, yang seharusnya dijadikan ikon untuk berkongsi kisah kejayaan yang dicapai," katanya. 

Beliau sekali lagi menegaskan bahawa lulusan TVET seharusnya mempunyai gaji premium berdasarkan kategori latihan diberikan berbanding gaji minimum RM1,500 pada masa ini, dengan faktor gaji tinggi itu dilihat dapat menggalakkan ibu bapa menyokong minat anak dalam bidang TVET. 

Selain itu, Ahmad Zahid yang juga Menteri Kemajuan Desa dan Wilayah mahu melihat lebih ramai masyarakat Orang Asli terlibat dengan TVET, dan keutamaan diberikan pada bidang yang diminati mereka dan bersesuaian, sebagai usaha meningkatkan taraf sosioekonomi masyarakat itu menerusi pendidikan. 

"Kemasukan institusi TVET yang dibuat melalui satu sistem permohonan bermula Oktober lepas memberi peluang kepada pemohon untuk memilih lima bidang dan institusi pilihan mereka. Jika institusi (pilihan pertama) penuh, maka secara automatik diberikan pilihan seterusnya. 

"Kita pastikan mereka ini dapat ke institusi TVET dan tidak ada seorang pun tercicir. Kita memberi peluang di TVET walaupun tiada sijil akademik kerana yang penting menjadikan mereka sebagai tenaga teknikal berkemahiran semasa berada di institusi TVET," katanya. 

-- BERNAMA 


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2024 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan