DUNIA

MAJLIS KESELAMATAN PBB BERHIMPUN KALI KEENAM BINCANG SITUASI DI GAZA

07/11/2023 10:51 AM

NEW YORK, 7 Nov (Bernama-Anadolu) -- Anggota Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) berkumpul dalam sesi tertutup pada Isnin untuk membincangkan situasi di Gaza.

Majlis itu bersidang untuk sesi tergempar kali keenam sejak 7 Okt atas permintaan Emiriah Arab Bersatu dan China, lapor Agensi Anadolu.

Majlis terdiri 15 anggota itu dijangka menerima taklimat daripada Setiausaha Agung PBB untuk Hal Ehwal Kemanusiaan dan Penyelaras Bantuan Kecemasan Martin Griffiths serta Koordinator Khas PBB untuk Keamanan di Asia Barat Tor Wennesland.

Sebelum sesi itu, wakil tetap Gabon ke PBB Michel Xavier Biang membuat kenyataan kepada media mengenai ketidakupayaan Majlis Keselamatan untuk mencapai persetujuan.

Biang berkata persaingan antara kuasa besar merupakan satu daripada masalah paling asas selain ketidakupayaan untuk mencapai kata sepakat.

Beliau menekankan bahawa Gabon menyokong gencatan senjata kemanusiaan segera.

Bulan lepas, empat draf resolusi berbeza mengenai Gaza ditolak Majlis Keselamatan.

Sekurang-kurangnya 10,022 rakyat Palestin, termasuk 4,104 kanak-kanak dan 2,641 wanita terbunuh dalam serangan Israel di Semenanjung Gaza.

Tentera Israel turut membunuh seramai 159 penduduk Palestin selain mencederakan 2,250 lagi dalam tempoh sama di Tebing Barat.

-- BERNAMA-ANADOLU


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2024 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan