DUNIA

THAILAND MULAKAN OPERASI BAWA PULANG RAKYATNYA DARI TEL AVIV

09/10/2023 10:06 PM

Oleh Linda Khoo Hui Li

BANGKOK, 9 Okt (Bernama) -- Thailand memulakan operasi memindahkan rakyatnya dari Tel Aviv berikutan pertempuran berterusan di Semenanjung Gaza.

Timbalan Menteri Luar Jakkapong Sangmanee berkata seramai 1,437 rakyatnya telah mendaftar untuk penghantaran pulang secara sukarela, manakala beberapa orang termasuk mereka yang cedera telah dipindahkan ke zon selamat.

“Thailand akan menghantar pulang 15 warga Thailand yang cedera pada Rabu (11 Okt) diikuti mereka yang sudah berada di zon selamat.

“Kerajaan dan Perdana Menteri, Srettha Thavisin amat mementingkan keselamatan dan kebajikan warga Thailand, dan agensi berkaitan sedang menyelaras penghantaran pulang yang pantas dan selamat,” katanya pada sidang media di sini pada Isnin.

Kumpulan pertama dijangka tiba dengan penerbangan komersial di Bangkok pada Khamis.

Jakkapong berkata Kedutaan Diraja Thailand (RTE) di Tel Aviv akan menghubungi warga Thailand yang ingin pulang dan menyelaraskan pemindahan ke tempat berkumpul untuk pemindahan.

Beliau berkata terdapat 23 warga Thailand telah meminta untuk kekal di Israel (setakat 9 pagi waktu tempatan hari ini).

Kementerian Luar Thailand memaklumkan terdapat kira-kira 30,000 warga Thailand di Israel, dan 5,000 daripadanya berada di sekitar Semenanjung Gaza.

Jakkapong berkata Jabatan Hal Ehwal Konsular telah membuka 30 talian penting tambahan (hotline) berbanding 30 talian sedia ada, untuk ahli keluarga yang ingin menghubungi/mengesan saudara mereka.

Selain itu, Jabatan juga membuka LINE Openchat yang dipanggil "Request Assistance for Thai Nationals in Israel", yang boleh mencecah 5,000 orang sekali gus, dan telah membuka halaman Facebook baharu bertajuk "The Department of Consular Affairs is Concerned for our Thai Family in Israel” sebagai satu lagi saluran komunikasi.

“Duta-duta Thailand di negara jiran telah bekerjasama dengan pihak berkuasa berkaitan mengenai kemungkinan laluan pemindahan untuk warga Thailand dan bantuan lain,” katanya.

Pertempuran terkini di Palestin yang melibatkan Hamas, pihak berkuasa di Gaza dan rejim Israel sejak 7 Okt telah mengakibatkan kehilangan ratusan nyawa kedua-dua belah pihak.

-- BERNAMA  

 


 


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2024 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan