EKONOMI

KAJIAN SEPARUH PENGGAL RMKE-12 MERANGKUMI 17 ANJAKAN RADIKAL -- RAFIZI

09/09/2023 10:34 PM

KUALA LUMPUR, 9 Sept (Bernama) -- Kajian Separuh Penggal Rancangan Malaysia Ke-12 (KSP RMKe-12) yang akan dibentangkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim pada Isnin ini merangkumi 17 anjakan dasar atau pendekatan radikal selaras dengan situasi ekonomi semasa.

Menteri Ekonomi Rafizi Ramli berkata anjakan-anjakan tersebut akan memberikan cara keluar daripada masalah yang sudah timbul dalam Rancangan Malaysia sebelum ini.

“Kita selalu bercakap tentang negara terperangkap seperti (keadaan) ekonomi lemah, nilai rendah serta pergantungan kepada pekerja asing dan masalah ini berulang-ulang dan dasar yang digunakan sebelum ini ialah dasar yang pada pandangan saya tidak cukup radikal.

“Oleh itu, anjakan (yang bakal dibentang) adalah pendekatan yang radikal yang diambil oleh kerajaan untuk mengatasi setiap masalah-masalah utama dalam struktur ekonomi negara kita,” katanya kepada Bernama selepas menjadi tetamu Buletin Bernama terbitan Bernama TV pada Sabtu.

Mengulas lanjut, Rafizi berkata anjakan yang akan diselaraskan itu bukan semata-mata mengikut kehendak Kerajaan Persekutuan, malah ia mengambil kira padangan semua industri serta pemegang taruh.

Katanya, pengolahan anjakan tersebut turut mengambil kira kepada kemampuan kewangan negara, ketersediaan kemahiran serta penerimaan rakyat Malaysia.

“Pelancaran Pelan Hala Tuju Peralihan Tenaga adalah merupakan salah satu anjakan besar yang telah kerajaan laksanakan sebelum pembentangan KSP. Dan melihat kepada kerja rumah yang dilakukan Kementerian Ekonomi dan pihak terlibat adalah cukup baik dari segi penerimaannya.

“Kita ada iltizam yang besar untuk berubah kerana masalah ini berlarutan lama dan mandat yang ada ini sebaiknya diteruskan dengan pembaharuan radikal.

"Kalau pun ada yang mungkin tidak selesa, saya yakin selepas dua dan tiga tahun kita boleh lihat kesannya dan industri serta orang ramai akan memahami dan menerima ajakan ini,” tambahnya.

Isnin ini, Perdana Menteri akan membentangkan KSP RMKe-12 dalam Mesyuarat Khas Dewan Rakyat yang bersidang selama enam hari.

KSP RMKe-12 itu disediakan bagi mengukur pencapaian pada 2021-2022, serta hala tuju 2023-2025 ke arah mencapai negara mampan, sejahtera dan berpendapatan tinggi dengan mengambil kira cabaran domestik dan trend global semasa.

RMKe-12 merupakan rancangan lima tahun (2021-2025) yang dibentang oleh kerajaan terdahulu oleh Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob pada September 2021 dengan peruntukan sebanyak RM400 bilion untuk projek sambungan dan projek baharu. 

-- BERNAMA

 

 


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2024 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan