DUNIA

GAZA CAPAI PERSETUJUAN GENCATAN SENJATA DENGAN ISRAEL

08/08/2022 01:30 PM

GAZA, 8 Ogos (Bernama) -- Jihad Islam Palestin (PIJ) yang aktif di Semenanjung Gaza mengumumkan petang Ahad bahawa pihaknya telah mencapai persetujuan gencatan senjata dengan Israel.

Israel sebelum ini mengesahkan bahawa gencatan senjata dengan perantaraan Mesir itu akan berkuat kuasa pada 11.30 malam waktu tempatan (2030 GMT), sekali gus menamatkan serangan udara Israel dan serangan roket Palestin, lapor Xinhua.

Perjanjian gencatan senjata itu termasuk tindakan susulan Mesir untuk memastikan pembebasan tahanan Palestin iaitu Bassam al-Saadi, seorang pemimpin kanan PIJ yang ditangkap di sebuah kediaman di Tebing Barat minggu lalu, dan Khalil Awawda, yang kesihatannya semakin merosot selepas berbulan-bulan melancarkan mogok lapar, kata ketua jabatan politik PIJ, Mohammad al-Hindi.

Perjanjian itu juga termasuk melonggarkan sekatan yang dikenakan Israel ke atas Semenanjung Gaza sejak 2007 dan membekalkan bahan api ke stesen janakuasa yang hentikan operasi baru-baru ini yang memberi kesan terhadap sistem kesihatan.

Dalam kenyataan media, pengantara Mesir berkata mereka telah meningkatkan hubungan dengan semua pihak untuk membendung peningkatan konflik, menyeru "gencatan senjata yang menyeluruh dan bersama" dan akan "berusaha membebaskan Awawda agar mendapat rawatan sewajarnya, serta berusaha membebaskan Saadi secepat mungkin".

Sementara itu, kedua-dua pihak yang bertelagah berkata mereka berhak untuk menggunakan kekerasan walaupun selepas gencatan senjata.

PIJ dalam satu kenyataan mengalu-alukan gencatan senjata itu tetapi menegaskan bahawa "kami akan mempertahankan hak kami untuk bertindak balas terhadap sebarang pencerobohan Zionis".

Sementara itu, Ketua Direktorat Diplomasi Awam Kebangsaan Israel, Lior Hayat berkata "jika gencatan senjata dilanggar, Israel berhak untuk bertindak balas".

Sekurang-kurangnya 44 rakyat Palestin, termasuk 15 kanak-kanak terbunuh, manakala 360 cedera sejak Israel memulakan serangan di Semenanjung Gaza pada Jumaat, menurut kenyataan yang dikeluarkan kementerian kesihatan Palestin di Gaza lewat Ahad.

Mangsa yang terkorban termasuk dua komander tertinggi PIJ, yang terbunuh dalam dua serangan udara berasingan di bandar Gaza dan bandar Rafah di selatan Semenanjung Gaza.

Laporan media Israel memaklumkan sekurang-kurangnya lapan rakyat Israel cedera akibat serangan roket yang dilancarkan PIJ ke selatan dan tengah Israel.

-- BERNAMA


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2024 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan