POLITIK

KEPUTUSAN SERTAI PBB BAGI PENUHI PERMINTAAN PENGUNDI SAYA - MP PUNCAK BORNEO

07/08/2022 03:18 PM

KUCHING, 7 Ogos (Bernama) -- Keputusan untuk menyertai Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) bukanlah keputusan yang dibuat sendiri tetapi menerima pandangan daripada pengundinya, kata Ahli Parlimen Puncak Borneo Datuk Willie Mongin.

Bersyukur kerana beliau kini secara rasminya menjadi ahli PBB, Willie juga meminta sokongan berterusan daripada pengundi daripada kawasan Puncak Borneo.

“Ketika (pertukaran) kerajaan pada 2020, saya telah muat naik (status) di Facebook saya bertanya pandangan mereka (pengundi) dan meminta mereka maklumkan kepada saya secara peribadi. Saya rujuk kepada pemimpin di kawasan saya, sebelum saya buat keputusan (untuk masuk parti Bersatu). Perkara sama saya lakukan sebelum saya buat permohonan (PBB).

“Jadi saya berharap mereka akan sokong saya kerana percaya ia keputusan bersama dan saya ada minta pandangan mereka. Bukan pandangan saya sendiri, tetapi sebahagian daripada permintaan mereka, dan saya sebenarnya hanya memenuhi permintaan mereka seperti yang telah dibincangkan,” katanya kepada media hari ini.

Semalam, Presiden PBB Tan Sri Abang Johari Tun Openg mengumumkan bahawa parti itu telah menerima Timbalan Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi daripada Bersatu yang memohon menyertai PBB awal tahun ini telah diterima sebagai ahli biasanya.

Beliau memenangi kerusi Puncak Borneo pada 2018 atas tiket PKR, namun digugurkan bersama beberapa Ahli Parlimen lain daripada parti itu pada 2020, kerana menyokong Timbalan Presiden ketika itu Datuk Seri Azmin Ali.

Sementara itu, ketika ditanya sama ada beliau akan mempertahankan kerusi yang sama pada pilihan raya umum yang akan datang, Willie berkata ia bergantung kepada kebijaksanaan Presiden PBB dan pimpinan parti untuk buat keputusan.

-- BERNAMA


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2024 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan