EKONOMI

PERNIAGAAN PERLU GUNA KAEDAH BAHARU JALANKAN OPERASI BAGI TEMPOH JANGKA PANJANG - MITI

10/06/2021 04:19 PM

KUALA LUMPUR, 10 Jun  -- Perniagaan perlu menggunakan kaedah baharu menjalankan perniagaan bagi tempoh jangka panjang dengan mengambil kira perkembangan politik dan ekonomi untuk kekal bertahan ketika pandemik dan pasca-COVID-19.

Timbalan Ketua Setiausaha Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) Datuk Seri Norazman Ayob berkata selain rantau ASEAN, syarikat perniagaan juga harus melihat apa yang telah dilakukan oleh pasaran di negara-negara barat seperti di Kesatuan Eropah (EU) dan Amerika Syarikat.

"Contohnya, cadangan daripada EU untuk melaksanakan cukai pelarasan sempadan,” katanya.

"Kita juga perlu melihat kepada cabaran dihadapi, kita masih berusaha untuk menangani pandemik COVID-19 dan harus menghadapi situasi bahawa operasi perniagaan akan menjadi terbatas dan perlu mematuhi ketetapan oleh kerajaan,” katanya ketika sesi persidangan maya Institut Akauntan Malaysia (MIA) 2021, hari ini.

Selain mempunyai perancangan jangka panjang, perniagaan juga harus mengintegrasikan teknologi ke dalam model perniagaan merek terutama perusahaan kecil dan sederhana mikro (PKS) dan melihat apa yang berlaku di Indonesia, sektor perniagaan di sana telah mula menggunakan teknologi.

"Di MITI, kami telah memberi penerangan mengenai penggunakan teknologi Industri 4.0 untuk membantu perusahaan meningkatkan produktiviti mereka, mengurangkan waktu gangguan dan membuat proses pengeluaran mereka lebih cekap dan berkesan," katanya.

Kerajaan ketika ini sedang berusaha memastikan supaya rakyat tidak kehilangan pekerjaan, Norazaman berkata pihaknya juga mengambil langkah-langkah aktif, membuat pelan dan inisiatif untuk bersiap sedia menghadapi era pasca-COVID-19.

"Apa yang sedang dilakukan kerajaan ketika ini adalah melaksanakan inisiatif dan program yang akan membantu tenaga kerja kita untuk meningkatkan kemahiran kerana akhirnya kami berpendapat tenaga kerja yang berkemahiran akan memacu ekonomi terutama dalam perniagaan,” katanya.

Persidangan yang berlangsung dari 8 hingga 10 Jun, 2021, anjuran MIA itu adalah untuk meningkatkan kemahiran akauntan dengan kompetensi yang relevan untuk masa depan serta menyokong dan mendorong agenda kelestarian global dengan memanfaatkan kecekapan dan etika teras profesion untuk menyokong kesinambungan dan kesinambungan perniagaan, penyelesaian iklim dan pemerkasaan digital.

Diadakan buat pertama kali melalui platform maya dengan mematuhi prosedur operasi standard (SOP) ketika pandemik, persidangan itu menarik lebih daripada 2,200 peserta dari Malaysia dan antarabangsa serta lebih dari 100 penceramah yang pakar dalam perakaunan dari seluruh dunia termasuk Presiden Persekutuan Akauntan Antarabangsa Alan Johnson serta penyokong dan rakan global untuk mempertahankan kedudukannya sebagai salah satu persidangan perakaunan terbesar di dunia.

-- BERNAMA

 

 


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2024 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan