BERITA COVID–19   Hampir 13.2 juta kanak-kanak di AS dijangkiti COVID-19 | Filipina kesan jangkitan tempatan subvarian Omicron BA.2.12.1  | 30 peratus kanak-kanak di Malaysia lengkap vaksinasi COVID-19 | Kes baharu COVID-19 meningkat 119 peratus minggu lepas - KP Kesihatan | Singapura lapor 3 kes tempatan varian Omicron BA.4, BA.5 | 
AM

Lebih banyak latihan pengukuhan modal insan untuk Orang Asli

15/05/2022 12:17 AM

BANGI, 14 Mei (Bernama) -- Lebih banyak latihan pengukuhan modal insan akan diberikan kepada masyarakat Orang Asli selaras dengan perkembangan teknologi semasa dan persediaan negara untuk memasuki fasa endemik.

Timbalan Menteri I Pembangunan Luar Bandar Datuk Seri Abdul Rahman Mohamad berkata kementerian akan memastikan modul latihan terkini dapat diaplikasi selaras dengan aspirasi dan fokus negara terutama ke arah pendigitalan menerusi pelaksanaan MYDESA. 

"MYDESA merupakan program latihan khusus untuk Pengerusi dan Setiausaha Jawatankuasa Pembangunan dan Keselamatan Kampung (JPKK) serta turut melibatkan JPKKOA (Jawatankuasa Pembangunan dan Keselamatan Kampung Orang Asli) dalam memantapkan peranan dan tugas JPKKOA menerusi pembelajaran secara bersemuka dan sesi latihan, 

"Selain kemudahan infrastruktur asas masyarakat Orang Asli termasuk ameniti sosial diperluas, pembangunan modal insan dan peningkatan kadar pendapatan masyarakat tersebut turut diberi tumpuan," katanya pada Majlis Perasmian Penutup Kursus Kepimpinan MYDESA JPKKOA Negeri Pahang Tahun 2022 di sini malam ini. 

Program selama tiga hari bermula semalam di Pusat Latihan Institut Kemajuan Desa (INFRA) Bangi itu melibatkan 60 peserta yang terdiri daripada Pengerusi dan Setiausaha JPKKOA Negeri Pahang.

Abdul Rahman juga berkata sehingga kini, terdapat sejumlah 276 JPKKOA di seluruh negara yang berperanan sebagai jawatankuasa mengurus dan melaksanakan pembangunan, kemajuan serta keselamatan kampung sekali gus bertindak sebagai perantara komuniti masyarakat Orang Asli dan pihak kerajaan. 

"Sebanyak RM274 juta peruntukan dalam Bajet 2022 disediakan bagi komuniti Orang Asli sekali gus diyakini mampu melaksanakan agenda pembangunan dan kemajuan masyarakat luar bandar melalui Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB) dan Jabatan Kemajuan Orang Asli (JAKOA),” katanya.

Beliau turut menyampaikan replika cek elaun bernilai RM1.29 juta kepada wakil Pengerusi dan Setiausaha JPKKOA Negeri Pahang Tahun 2022. 

Turut hadir Ketua Pengarah JAKOA Sapiah Mohd Nor dan Pengarah INFRA Noraina Masduki.

-- BERNAMA


Bernama menyediakan sumber terkini maklumat berita sahih dan komprehensif kepada umum dan agensi media. Berita kami dipaparkan di laman web www.bernama.com ; siaran BERNAMA TV: Saluran Astro 502, Saluran unifi TV 631, Saluran MYTV 121 IFLIX; dan siaran Bernama Radio di frekuensi FM93.9 bagi Lembah Klang, Johor (FM107.5), Kota Kinabalu (FM107.9) and Kuching (FM100.9).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2022 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan