Selasa, 26 Januari 2021
AM
14/01/2021 09:08 PM

Oleh Zaphne Philip

KUCHING, 14 Jan -- Orang ramai perlu menghubungi Perbadanan Perhutanan Sarawak (SFC) atau meminta bantuan pihak berkuasa jika terlihat kelibat buaya berdekatan kawasan kediaman mereka ketika banjir dan bukannya mengambil video serta menularkannya. 

Ketua Pegawai Eksekutif SFC, Zolkipli Mohamad Aton berkata ketika beberapa daerah di negeri ini dilanda banjir, perbuatan menularkan video tersebut boleh menimbulkan kebimbangan dalam kalangan penduduk mengenai ancaman buaya semasa bencana.

“Jika mempunyai sebarang aduan mengenai ancaman buaya, orang ramai boleh menghubungi pihak Pengawal Hidupan Liar SFC di talian 019-885 9996 untuk Kuching, 019- 888 3561 (Sibu), 019-833 2737 (Bintulu) atau 019-829 0994 (Miri),” katanya kepada Bernama di sini, hari ini.

Menurutnya dalam kes tular terbaru mengenai kemunculan buaya, SFC mendapati video tersebut adalah video lama yang disebarkan oleh individu tidak bertanggungjawab.

“Kita (SFC) ada menerima laporan orang ramai … ada yang mengatakan kejadian itu di Kampung Nombor 4, ada yang kata Kampung Nombor 5, di Petra Jaya dan di Lutong, Miri, maka kita pun mengarahkan pasukan ke tempat kejadian tetapi bila sampai di situ tiada apa-apa,” katanya.

Ketika beberapa daerah di negeri ini dilanda banjir susulan hujan lebat yang berpanjangan, beliau berkata kemungkinan buaya muncul di kawasan perkampungan atau perumahan yang dinaiki air boleh berlaku disebabkan ia cuba mencari sumber makanan serta mengelakkan daripada arus air sungai yang deras.

“Bila melihat kelibat buaya, jangan risau, buaya tidak akan terus menganggu manusia. Segeralah lapor kepada pihak SFC, kita akan meletakkan tanda bahaya di kawasan tersebut sebagai langkah berjaga-jaga bagi mengelakkan penduduk mendekati kawasan itu,” katanya.

Zolkipli berkata krisis kehidupan antara manusia dan buaya sememangnya sudah lama wujud, namun manusia perlu belajar untuk menerima hubungan yang ‘harmoni’ tersebut sambil menjaga keselamatan diri.

Menurutnya SFC telah memulakan program 3M yang bermaksud Memahami, Mengenali dan Memulihara untuk mendidik masyarakat memahami dengan lebih baik bagaimana untuk menjalani kehidupan dengan kehadiran buaya.

“Buaya adalah haiwan liar dan tidak mungkin sesiapa dapat menjamin tiada buaya di dalam sungai. Itulah sebabnya ada pepatah ‘lubuk yang tenang jangan disangka tiada buaya’, ” katanya.

-- BERNAMA

 

TENTANG KAMI

Pertubuhan Berita Nasional Malaysia
Wisma BERNAMA
No.28 Jalan BERNAMA
Off Jalan Tun Razak
50400 Kuala Lumpur
Malaysia

Tel : +603-2693 9933 (Talian Am)
Email : helpdesk[at]bernama.com

Kategori

Am
Ekonomi
Sukan
Politik
Dunia
Rencana
Tinta Minda
Infografik
Video
Images
Siaran Media Eksklusif

Hak Cipta

Penafian
Dasar Privasi
Dasar Keselamatan