Sabtu, 16 Januari 2021
AM
08/01/2021 06:18 PM

GEORGE TOWN, 8 Jan -- Acara perarakan dua pedati yang membawa Dewa Murugan iaitu kemuncak kepada sambutan perayaan Thaipusam di Pulau Pinang dibatalkan tahun ini dan penganut agama Hindu dinasihatkan untuk berada di rumah pada 28 Jan bagi mengekang penularan COVID-19.

Timbalan Ketua Menteri II Prof Dr P. Ramasamy berkata memandangkan kadar kes COVID-19 membimbangkan di negeri berkenaan dengan lima daerah dikategorikan sebagai zon merah, acara sambutan sempena Thaipusam yang kebiasaannya berlangsung seminggu tidak akan diadakan tahun ini.

“Ini keadaan serius dan kita harus bertanggungjawab untuk membendung wabak itu agar tidak merebak lebih luas. Oleh itu, kita perlu bekerjasama dengan pihak berkuasa serta mengikuti panduan Kementerian Kesihatan (KKM) dan Majlis Keselamatan Negara (MKN).

“Kami menasihatkan agar penganut Hindu mengadakan upacara sembahyang di rumah masing-masing pada 27 hingga 29 Jan. Kami tidak mahu muncul kluster Thaipusam COVID-19 pula,” katanya pada sidang media mengenai keputusan kerajaan negeri membatalkan sambutan berkenaan di sini hari ini.

Ramasamy yang juga Pengerusi Lembaga Wakaf Hindu Pulau Pinang (PHEB) berkata aktiviti sambutan selama tiga hari bermula 27 Jan dilarang termasuk perarakan kereta perak dan emas, penganut membawa periuk susu atau kavadis, pecah kelapa dan mencukur rambut.

Katanya, dua kuil utama iaitu Nattukottai Chettiar dan Hilltop Arulmigu Balathandayuthapani juga menghentikan semua sambutan di kuil berkenaan bagi mematuhi keputusan kerajaan negeri dan polis bersiap sedia untuk menguatkuasakan undang-undang.

Bagaimanapun, upacara sembahyang pada hari perayaan Thaipusam dilakukan oleh ahli jawatankuasa di dua kuil berkenaan sahaja dengan mengikut SOP ditetapkan.

-- BERNAMA

 

TENTANG KAMI

Pertubuhan Berita Nasional Malaysia
Wisma BERNAMA
No.28 Jalan BERNAMA
Off Jalan Tun Razak
50400 Kuala Lumpur
Malaysia

Tel : +603-2693 9933 (Talian Am)
Email : helpdesk[at]bernama.com

Kategori

Am
Ekonomi
Sukan
Politik
Dunia
Rencana
Tinta Minda
Infografik
Video
Images
Siaran Media Eksklusif

Hak Cipta

Penafian
Dasar Privasi
Dasar Keselamatan