Rabu, 27 Mei 2020
AM
22/05/2020 11:33 PM

GEORGE TOWN, 22 Mei -- Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menggesa Kementerian Kesihatan (KKM) mengharamkan bedak talkum dan produk berasaskan talkum di Malaysia.

Presidennya, Mohideen Abdul Kader berkata komponen utama di dalam bedak talkum ialah magnesium silicate hydroxide (yang dikenali umum sebagai bedak talkum) pembawa bahan toksik yang boleh menyebabkan tumor dalam ovari dan paru-paru.

“Bedak talkum digunakan secara langsung pada kulit sebagai penyerap yang berkesan untuk membantu menghilangkan bau dan memberikan sentuhan lembut. Talkum menyamai asbestos, ia terdapat dalam bedak bayi dan kosmetik seperti pembayang mata, pemerah pipi dan deodoran.

"Zarah-zarah talkum boleh sampai ke sistem pembiakan dan melekat pada lapisan ovari. Para penyelidik telah menemui zarah-zarah talkum dalam tumor ovari dan mendapati bahawa wanita penghidap kanser ovari telah menggunakan bedak talkum pada alat sulit mereka, lebih kerap berbanding wanita yang sihat, “ katanya dalam satu kenyataan, di sini, hari ini.

Tambahnya, di Malaysia, kanser ovari menjadi kanser umum kelima dalam kalangan wanita, dengan kira-kira 500 pesakit dikesan menghidap penyakit itu setiap tahun.

Menurut Mohideen, bedak talkum juga berisiko tinggi menjejaskan paru-paru manusia kerana zarahnya yang halus mudah memasuki paru-paru, dan ia juga dibimbangi boleh menyebabkan saluran pernafasan bayi membengkak dan menyebabkan radang paru-paru.

"Statistik menunjukkan bahawa beberapa ribu bayi meninggal dunia setiap tahun atau sakit teruk kerana menyedut bedak bayi secara tidak sengaja. Talkum digunakan pada bayi kerana menyerap kelembapan yang tidak menyenangkan. Menyapu bayi dengan bedak talkum membahayakan paru-paru mereka," katanya.

Beliau juga menasihatkan pengguna untuk menggunakan bedak yang diperbuat daripada tepung jagung atau tepung beras dan para ibu disaran menggunakan minyak sapu berbanding menggunakan bedak berubat untuk masalah ruam pada bayi.

-- BERNAMA

 

 

MENARIK

TENTANG KAMI

Pertubuhan Berita Nasional Malaysia
Wisma BERNAMA
No.28 Jalan BERNAMA
Off Jalan Tun Razak
50400 Kuala Lumpur
Malaysia

Tel : +603-2693 9933 (Talian Am)
Email : helpdesk@bernama.com

Kategori

Am
Ekonomi
Sukan
Politik
Dunia
Rencana
Tinta Minda
Infografik
Video
Images
Siaran Media Eksklusif

Hak Cipta

Penafian
Dasar Privasi
Dasar Keselamatan