KUCHING, 9 Jun (Bernama) -- Sarawak akan mempelajari proses penanaman padi dari Selangor, terutamanya dalam usaha meningkatkan pengeluaran padi.
Menteri Industri Makanan, Komoditi dan Pembangunan Wilayah Datuk Seri Dr Stephen Rundi Utom berkata ini kerana penanaman padi di kawasan Sekinchan, Selangor ketika ini cukup maju.
Beliau berkata kawasan Sekinchan kini mempunyai 75 peratus Tahap Sara Diri (SSL) padi, serta memberi pendapatan baik kepada pesawahnya.
“Jadi itu akan menjadi hala tuju kami, saya akan terus meminta pegawai saya untuk mempelajari dan mengkaji, terutama apa yang mereka (di Sekinchan) lakukan,” katanya ketika merasmikan acara Ngabang Gawai di RTM Kuching di sini, hari ini.
Dr Rundi berkata pihaknya mungkin menggunakan kaedah penanaman padi di Selangor itu, sekiranya proses itu sesuai di Sarawak.
Beliau berkata perkara ini penting untuk sekuriti makanan, kerana Sarawak ketika ini mempunyai SSL padi hingga 38 peratus sahaja dan ia suatu yang sangat rendah.
Jelasnya ini menyebabkan kebanyakkan keperluan padi dan beras negeri ini, diimport dari luar negara.
-- BERNAMA
BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).
Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial