Dengar Online
Spotify
LEMBAH KLANG FM93.9 | JOHOR BAHRU FM 107.5 | KUCHING FM 100.9 | KOTA KINABALU FM 107.9 | CONTACT BERNAMA RADIO : 03-20504482 |
LEMBAH KLANG FM93.9 | JOHOR BAHRU FM 107.5 | KUCHING FM 100.9 | KOTA KINABALU FM 107.9 | CONTACT BERNAMA RADIO : 03-20504482 |

CARIAN

PODCAST
PINTU SYURGA

Penerbit: Nazira Noran

Setiap Isnin - Jumaat (Program Khas Ramadan)

Pintu Syurga merupakan program khas Ramadan berbentuk Tazkirah Agama tentang sedekah dan ia merupakan program berbentuk CSR Bernama Radio, dalam mempromosi secara percuma bagi mana-mana individu, persatuan atau NGO berdaftar yang layak, bagi menyalurkan bantuan, sumbangan atau sedekah.

#PintuSyurgaSahamAkhiratAnda.

PODCAST
MENU KITA, CARA KITA

Penerbit : Raifa Zulkifli
Setiap Isnin (10.30 pagi )

Perkongsian resepi yang sering dihidangkan ketika ramadan namun setiap individu mempunyai petua dan cara yang berbeza.Dengarkan Interaksi langsung antara pendengar dan Chef terkenal mengenai resepi yang dikongsikan pada setiap minggu.

PODCAST
TAZKIRAH USRAH RAMADAN

Penerbit : Nazira Noran
Setiap  Jumaat , 12.15 tengah hari

Tazkirah kekeluargaan memfokuskan ibadah bersama keluarga sepanjang Ramadan ini serta soal jawab kemusykilan agama secara langsung bersama Pendakwah Agama melalui aplikasi  Skype.

PODCAST
KHABAR PERANTAU

Penerbit Afnan Afiq dan Nurul Firdaus
Setiap Selasa dan Khamis (4.30 petang)

Program secara langsung menerusi aplikasi skype dengan rakyat Malaysia yang berada di luar negara, perkongsian keadaan terkini, aktiviti dan juadah mereka ketika menyambut Ramadan di perantauan.

PODCAST
DUNIA SME

ISNIN- RABU (9.05 pagi)
Penerbit dan Peneraju:  Amar Yusoff

Perbincangan mengenai topik terpilih secara harian yang memberi kesan kepada PKS seperti dana yang tidak mencukupi untuk penjenamaan, peningkatan kos operasi, bimbingan profesional, mentoring, memanfaatkan platform digital, persaingan harga yang sengit, mengakses & berkembang ke pasaran baru, gangguan akibat teknologi dan lain-lain.

PODCAST
BOOK BIZ

Perkongsian mengenai industri perbukuan negara dari pemain industri penerbitan buku Malaysia dan sesiapa sahaja yang terlibat dengan perbukuan dan penulisan. Turut membincangkan tentang aktiviti yang dirancang bagi memajukan industri buku dan membina masyarakat berilmu melalui buku bercetak atau digital (ebook).

PODCAST
PESONA RIAS

Wanita dan emas tidak dapat dipisahkan, ketahui harga pasaran emas terkini dan trend emas yang ada di pasaran bersama pemilik kedai-kedai emas. Setiap hari Khamis pukul 11.30 pagi.

PODCAST
TEMU BUAL EKSKLUSIF

Temu Bual Eksklusif / @Radio dengan menampilkan tetamu di kalangan Menteri, Timbalan Menteri, YB , wakil agensi kerajaan serta tetamu Kelas A. Mengupas isu-isu semasa, pelan perancangan demi kesejahteraan rakyat dan negara. Menariknya juga, pendengar akan mengenali lebih dekat peribadi tetamu.

PODCAST
LET'S TRAVEL

Program yang mengenengahkan pemain industri pelancongan dalam menyediakan perkhidmatan & produk terbaik dari Malaysia untuk pelancong domestik dan antarabangsa. Setiap Isnin, pukul 12:30 tengah hari. Diterbitkan Afnan Afiq Alias.

PODCAST
EKSPLORASI DUNIA BAYI

Eksplorasi Dunia Bayi menyingkap setiap sisi mengenai bayi bermula seawal penjagaan dalam pantang, kesihatan, makanan terbaik, pendidikan awal, expo terbesar bayi dan banyak lagi. Setiap Isnin, 11.30 pagi.

PODCAST
JENDELA FIKIR

Mengupas isu-isu semasa dalam dan luar negara serta mendapatkan reaksi daripada pelbagai pihak yang berkaitan.
Pukul 8.15 hingga 8.45 pagi setiap hari Isnin - Jumaat.

PODCAST
HALLYU KOREA

ISNIN (1.30 tengah hari)
Penerbit: Nurul Firdaus

Memahami pemikiran yang memacu kejayaan Korea dalam pelbagai bidang - teknologi, hiburan, seni, kandungan, dan sebagainya.

PODCAST
MALAM INI

8.15 malam (Isnin - Jumaat) - Nazira Noran

Membincangkan tentang isu-isu semasa dan bersifat "human interest" daripada latar yang berbeza antaranya ekonomi, sosial, budaya, pendidikan, agama, wanita, kesihatan dan politik.

PODCAST
OUR JOURNEY

RABU (12.30 tengah hari)
Penerbit: Shuhadah Armawan

Perbincangan mengenai trend dan masa depan isu pengangkutan di Malaysia - pengangkutan awam, pengangkutan udara, darat, laut  dan sebagainya.

PODCAST
AGROPELANCONGAN

RABU (11.30 pagi)
Penerbit: Afnan Afiq

Program ini bertujuan untuk mempromosikan sektor pelancongan berkonsepkan Agropelancongan selaras dengan Dasar Agromakanan Negara 2011 - 2020 untuk menyumbang kepada peningkatan pendapatan kepada petani secara khususnya dan kepada KDNK Negara secara amnya.

PODCAST
THE SKILLZ

RABU (1.30 tengah hari)
Penerbit: Ziana Nasir

Pencarian ilmu dan kemahiran baharu tiada penghujungnya. Pembelajaran seumur hidup ialah perdambaan pengetahuan yang berterusan bersandarkan kerelaan dan motivasi. Ia bersifat peribadi dan profesional namun matlamatnya ialah untuk meningkatkan taraf hidup, perkembangan peribadi serta  kemampanan diri, daya saing dan kebolehpasaran. Program ini akan memberi inspirasi kepada pendengar untuk mendapatkan pengetahuan baharu.

PODCAST
KARTINI

KHAMIS (10.05 pagi)
Penerbit: Anis Suhailah

Bagaimana golongan wanita yang menjawat jawatan tertinggi membuat keputusan penting dalam syarikat serta organisasi mereka, memberikan inspirasi kepada yang lain.

PODCAST
DIMENSI FIKIR

KHAMIS (11.10 pagi)
Penerbit dan Peneraju : Nazira Noran

Belajar ilmu bisnes, berfikir seperti bos dan dapatkan tip-tip serta kemahiran bisnes untuk menjalankan perniagaan bersama:

1. Jurulatih Perniagaan & Motivasi, Tuan Omar Stirling.

2. Perunding Kewangan & Motivasi, Tuan Shamsuddin Kadir.

PODCAST
TERBANG TINGGI

KHAMIS (11.30 pagi)
Penerbit: Natasha Aimee

Mengetengahkan produk/jenama Malaysia yang mempunyai atau merancang untuk melebarkan sayap mereka ke luar negara.

PODCAST
DI TANAH INI

KHAMIS (12.30 tengah hari)
Penerbit: Hanie Hamid

Bagi memastikan sektor pertanian berdaya maju, mampan, berdaya saing di peringkat nasional dan antarabangsa, pembangunan teknologi berlandaskan kehendak pasaran diutamakan bagi menjamin bekalan makanan sentiasa mencukupi dan boleh didapati pada bila-bila masa.

Inovasi serta penggunaan teknologi moden penting dalam sektor pertanian bagi membolehkan industri berkenaan terus dipergiat, sekali gus mampu melahirkan petani berwawasan dan berpendapatan tinggi.

Mengenali inovasi tani terkini dan mendekati figura di sebalik teknologi yang dihasilkan menerusi program Di Tanah Ini.

 

PODCAST
GRAD TVET

KHAMIS (1.30 tengah hari)
Penerbit: Hanie Hamid

TVET (Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional) merupakan jentera penting bagi kesetaraan sosial, kebersamaan dan pembangunan lestari.

Program ini akan memberi tumpuan kepada graduan yang telah melalui latihan vokasional dan mencipta kejayaan dalam dunia rekacipta, inovasi dan perusahaan.

Program ini juga akan melihat isu-isu TVET dan cabaran yang dilalui untuk memastikan kebolehpasaran graduan dapat terus ditingkatkan.

 

PODCAST
ACTION PLAN

JUMAAT (12.30 tengah hari)
Penerbit: Ziana Nasir

Maklumat mengenai sektor perkhidmatan dan perundingan di Malaysia pada ketika kita bergerak dari sektor perkilangan ke perkhidmatan. Kami akan melihat pelbagai perkhidmatan perundingan dan apa yang diperlukan untuk menjadi hab antarabangsa untuk perkhidmatan, seperti Singapura.

PODCAST
COFFEE WITH BOSSES

RABU (10.30 pagi)
Penerbit: Afnan Afiq

Perkongsian tip menarik dari seseorang yang mengetuai syarikat/perniagaan  dan mempunyai reputasi tinggi dan berkaliber.

PODCAST
ATLAS EU

SELASA (12.30 tengah hari)
Penerbit: Fahmi Idris / Nurul Firdaus

Perkongsian dan kemaskini perkembangan di Eropah – Mempelajari dan mengetahui berita-berita yang berlaku di Eropah dan bagaimana kesannya kepada Malaysia.

PODCAST
INDAH DIPANDANG

SELASA (11.05 pagi)
Penerbit: Natasha Aimee

Setiap minggu menampilkan tetamu yang terlibat dalam dunia fesyen, kecantikan dan dekorasi. Perkongsian mengenai trend terkini.

PODCAST
IR4.0

SELASA (10.05 pagi)
Penerbit : Raifa Zulkifli

Perbincangan mengenai IKS yang mengguna pakai kaedah automasi, IoT, robotik, pengkomputeran awan, pengurusan data, AI dan lain-lain.

PODCAST
EAT DRINK LOVE

ISNIN (11.10 pagi)
Penerbit dan Peneraju : Nazira Noran

Menampilkan pengusaha kafe / restoran / kedai makan dalam perkongsian mengenai inovasi, kesenian dan industri makanan dalam menjalankan perniagaan. Program ini akan berkongsi pengalaman usahawan menguruskan perniagaan, F&B dan banyak lagi.

PODCAST
BICARA NIAGA

ISNIN-RABU (9.30 pagi)
Penerbit dan Peneraju: Raifa Zulkifli

Reaksi daripada Dewan Perniagaan berhubung berita dan isu tempatan serta antarabangsa. Dewan perniagaan yang berbeza akan bergilir setiap hari, contohnya   DPMM, DPIM, Dewan Perdagangan China, Dewan Perniagaan India, Dewan Perniagaan Antarabangsa, British-Malaysia, Dewan Malaysia dan lain-lain dalam memberikan komen mengenai berita dan isu berkaitan. Ia juga memberikan fokus kepada kebimbangan ahli-ahlinya berhubung isu yang dibangkitkan.

PODCAST
KELAS PERTAMA

SELASA (11.30 pagi)
Penerbit: Shuhadah Armawan

Perbincangan mengenai urbanisasi dan apa yang diperlukan untuk menjadi pusat bandar kelas pertama. Menerokai kejayaan pusat bandar utama yang lain.

PODCAST
GO GENIUS

RABU (11.05 pagi)
Penerbit: Shuhadah Armawan

Menampilkan tetamu yang akan mengulas mengenai inovasi dalam pendidikan dan cabaran bagi memenuhi keperluan dan keinginan calon pelajar, pulangan pelaburan ke atas pendidikan dan menyesuaikan diri dengan tuntutan pasaran kerja yang  berubah dengan pantas.

PODCAST
INOVASI NEGARA

SELASA (1.30 tengah hari)
Penerbit: Hashmarr Hashim

Perbincangan mengenai idea-idea baharu, pemikiran kreatif dan penerokaan baharu untuk penyelesaian yang lebih baik. Ia berhubung produk, pengurusan, perkhidmatan, pemikiran dan sebagainya.

PODCAST
BRUNCH OF CHAMPIONS

ISNIN (10.05 pagi)
Penerbit: Anis Suhailah

Mengetengahkan wanita-wanita hebat dan perkongsian cabaran mereka dalam mengetuai organisasi perniagaan pada usia yang muda.

PODCAST
SEIRING SEJALAN

KHAMIS (10.30 pagi)
Penerbit: Amar Yusoff

Kisah-kisah yang memberikan inspirasi berkaitan cara/perlaksanaan membina perniagaan dengan potensi yang ada bagi mengubah pasaran untuk kebaikan sosial.

PODCAST
MINDSET

SELASA (10.30 pagi)
Penerbit: Amar Yusoff

Perunding perniagaan dan penyelidik pasaran bercakap mengenai  pengalamannya  dalam membantu syarikat/ usahawan untuk  mencapai kejayaan dan perubahan yang dilakukan untuk terus bersaing dalam dunia perniagaan.

PODCAST
IDEABOX

ISNIN (11.30 pagi)
Penerbit: Sya Azam

Soal jawab bagaimana PKS menguruskan sumber manusia (komunikasi, rancangan pembangunan pekerja, penggantian, kerja berpasukan, motivasi & ganjaran dan lain-lain).

PODCAST
GAGAL YANG BERJAYA

ISNIN (10.30 pagi)
Penerbit: Hashmarr Hashim

Perkongsian kisah jatuh bangun usahawan /syarikat dalam memastikan perniagaan mereka berjaya dan bertahan dalam industri perniagaan.

PODCAST
KONGSI REZEKI

JUMAAT (11.05 pagi)
Penerbit: Natasha Aimee

Membincangkan perniagaan yang berkembang maju di kawasan bukan bandar. Bagaimana komuniti tempatan mendapat manfaat daripada kewujudan perniagaan ini.

PODCAST
CHINASCOPE

ISNIN (12.30 tengah hari)
Penerbit: Hezri Rahil

Perkembangan di China – Meneliti dan menerokai perkembangan terkini di China dan bagaimana ia akan memberikan manfaat serta kesan kepada Malaysia, dan kepada dunia amnya.

PODCAST
PRODUKTIF

RABU (10.05 pagi)
Penerbit: Nurul Firdaus

Perbincangan mengenai usaha PKS dan individu serta agensi berkaitan dalam menguruskan sumber manusia (komunikasi, rancangan pembangunan pekerja, penggantian, kerja berpasukan, motivasi & ganjaran dan lain-lain).

PODCAST
SPORTS BYTES

JUMAAT (11.30 pagi)
Penerbit: Fahmi Idris

Melihat aspek perniagaan sukan - sokongan, penajaan, imej dan pengurusan bakat profesional.

PODCAST
LET'S TRAVEL

Program yang mengenengahkan pemain industri pelancongan dalam menyediakan perkhidmatan & produk terbaik dari Malaysia untuk pelancong domestik dan antarabangsa. Setiap Isnin, pukul 12:30 tengah hari. Diterbitkan oleh Afnan Afiq Alias.

PODCAST
DUNIA NIAGA

Perkongsian usahawan dan syarikat mengenai selok-belok perniagaan mereka, selain perbincangan dengan ahli ekonomi berkaitan isu semasa.

PODCAST
BEAUTIFUL MALAYSIA

Program yang berkisarkan tempat-tempat menarik dan aktiviti berkaitan pelancongan di Malaysia. Setiap Rabu, pukul 11:30 pagi. Diterbitkan oleh Afnan Afiq Alias.

MENGENAI KAMI

Pertubuhan Berita Nasional Malaysia
Wisma BERNAMA
No.28 Jalan BERNAMA
Off Jalan Tun Razak
50400 Kuala Lumpur
Malaysia

Tel : +603-2693 9933 (Talian Am)
Emel : helpdesk@bernama.com

Hak Cipta

Penafian
Dasar Privasi
Dasar Keselamatan