BERITA TERKINI   Ringgit terus melonjak, mencecah 4.11 pada penutup dagangan dan mencapai paras tertinggi dalam tempoh empat tahun dan lima bulan | Jawatankuasa Interim Data Raya TVET ditubuhkan bagi perkukuh tadbir urus pengumpulan, kemaskini dan perkongsian data - Ahmad Zahid  | Malaysia tidak akan bertolak ansur atau membiarkan isu berkaitan penjualan dadah - PM Anwar | Malaysia kini dalam fasa terakhir pembangunan infrastruktur untuk melengkapkan projek RTS Link - PM Anwar | Malaysia-Singapura mantapkan kerjasama tenaga termasuk bekalan gas dari Sarawak dan inisiatif Grid Tenaga ASEAN - PM | 

Harga RON97, RON95 Tanpa Subsidi Naik 3 Sen Mulai 4 Dis

KUALA LUMPUR, 3 Dis (Bernama) -- Harga runcit petrol RON97 dan RON95 tanpa subsidi di seluruh negara meningkat tiga sen seliter masing-masing, kepada RM3.29 dan RM2.66 seliter, bagi tempoh 4 hingga 10 Disember ini.

Kementerian Kewangan (MOF) dalam kenyataan hari ini memaklumkan harga runcit diesel di Semenanjung Malaysia kekal pada RM3.08 seliter, manakala di Sabah, Sarawak dan Labuan terus berada pada paras RM2.15 seliter bagi tempoh sama.

Harga runcit petrol bersubsidi RON95 di bawah BUDI MADANI RON95 (BUDI95) turut kekal pada RM1.99 seliter.

“Seiring dengan peningkatan harga minyak dunia, kerajaan menetapkan harga runcit RON97 pada RM3.29 seliter dan RON95 tanpa subsidi pada RM2.66 seliter bagi tempoh 4 hingga 10 Dis 2025.

“Kerajaan akan terus meneliti dan melaras harga runcit RON97 dan RON95 berdasarkan perkembangan pasaran minyak dunia semasa, dengan keutamaan tetap diberikan kepada kestabilan harga,” menurut kenyataan itu.

MOF menjelaskan harga mingguan petroleum ditetapkan mengikut formula Mekanisme Harga Automatik (APM), selaras dengan dasar penetapan harga runcit produk petroleum.

Kenyataan itu turut menyebut bahawa kerajaan akan terus memantau trend harga minyak mentah dunia dan mengambil langkah bersesuaian bagi memastikan kebajikan serta kesejahteraan rakyat sentiasa terpelihara.

-- BERNAMA