BEIJING, 24 Feb (Bernama-CMG) -- China bersedia bekerjasama dengan semua negara di dunia untuk menambah baik tadbir urus hak asasi manusia dan mendorong kemajuan hak asasi manusia di peringkat global.
Menteri Luar China Wang Yi berkata demikian ketika berucap di mesyuarat peringkat tinggi sesi ke-61 Majlis Hak Asasi Manusia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNHRC) secara dalam talian, pada Isnin.
Beliau berkata Presiden China Xi Jinping telah mengemukakan Inisiatif Tadbir Urus Global yang menyumbang kebijaksanaan China kepada tadbir urus hak asasi manusia antarabangsa dan mendapat sokongan lebih 150 negara serta organisasi antarabangsa.
Wang mengesyorkan agar semua negara bersama-sama mempromosikan pembinaan sistem tadbir urus hak asasi manusia global yang adil, munasabah dan inklusif.
Selain itu, beliau turut menekankan kepentingan untuk mematuhi undang-undang antarabangsa, tidak mencampuri urusan dalaman negara lain serta mengamalkan multilateralisme. Wang turut menyeru penentangan terhadap kolonialisme dan diskriminasi ras, serta menangani isu-isu baharu seperti kecerdasan buatan, perubahan iklim dan hak asasi manusia secara bijaksana.
Memandangkan 2026 merupakan tahun pertama pelaksanaan Rancangan Lima Tahun Ke-15 China, Wang menyatakan kesediaan China untuk bekerjasama dengan semua negara di dunia untuk mempromosikan nilai bersama seluruh insan serta membina komuniti berkongsi nasib sesama insan agar kemajuan tamadun hak asasi manusia dapat memberi lebih banyak manfaat kepada dunia.
-- BERNAMA-CMG