BERITA TERKINI   Kementerian Komunikasi tumpu pemerkasaan infrastruktur digital, industri kreatif dan informasi serta komunikasi kerajaan pada 2026 - Fahmi | Ekonomi negara kini di landasan betul, Malaysia jadi tumpuan pelabur asing dan syarikat besar - Fahmi | Tiga pusat membeli-belah dikenal pasti sebagai hab pengangkutan awam bas ekspres laluan KL–Singapura - Loke | APG 2025: Mohamad Yusof Hafizi Shaharuddin raih emas pertama Malaysia dalam ujian masa berbasikal lebuh raya individu | Dasar Industri Pertahanan Negara tumpu pemantapan ekosistem, rantaian bekalan, daya saing global dan eksport - PM Anwar | 

NuEnergy Peroleh Dua Kontrak Loji Solar Berskala Besar Di Sabah Berjumlah RM56.3 Juta

KUALA LUMPUR, 20 Nov (Bernama) -- NuEnergy Holdings Bhd (NHB) telah memperoleh dua kontrak loji solar fotovoltaik berskala besar (LSSPV) di Sabah, bernilai RM56.3 juta. 

Dalam makluman kepada Bursa Malaysia hari ini, NHB berkata ia menerima surat lantikan daripada Muhibbah Solar Sdn Bhd bagi kejuruteraan, pembinaan dan pentauliahan loji LSPPV arus ulang-alik (MWac) 15 megawatt di Beaufort, Sabah berjumlah RM16.89 juta. 

Syarikat itu berkata ia turut menerima surat lantikan kedua bernilai RM39.41 juta daripada Muhibbah Solar bagi penjualan dan pembelian bahan solar bagi projek itu. 

NHB berkata kontrak itu dijangka mengukuhkan kehadirannya dan mempercepatkan penembusan pasaran di Malaysia Timur.

“Kontrak ini dijangka menyumbang secara positif kepada perolehan dan keuntungan NHB, sambil menunjukkan keupayaan dan kapasiti teknikal syarikat untuk melaksanakan projek berskala besar di Malaysia Timur.

“Ia turut mengukuhkan reputasi dan daya saing NHB dalam pasaran serantau, sekali gus meletakkan NHB untuk pertumbuhan berterusan dan peluang masa depan di seluruh Malaysia Timur,” katanya. 

Projek itu dijadualkan siap pada suku keempat 2026 dan dijangka memberi sumbangan positif kepada pendapatan dan aset bersih sesaham bagi tahun kewangan berakhir 31 Dis, 2026.

-- BERNAMA