BERITA TERKINI   Perdana Menteri minta tindakan penguatkuasaan diambil terhadap warga asing yang salah guna pas lawatan sosial - Fahmi | Kementerian Pendidikan Tinggi akan adakan pertemuan dengan MQA minggu depan, teliti isu laluan ke IPTA -- Fahmi  | Tindakan penguatkuasaan perlu gerakan menyeluruh libatkan seluruh jentera negara – PM Anwar | Setiap tindakan penguatkuasaan perlu dilaksana secara berkesan di semua peringkat, termasuk ke tahap pihak berkuasa tempatan - PM Anwar | 

Pertama Digital Lantik Lim Nasrul Halim Sebagai Bakal Ketua Pegawai Eksekutif

KUALA LUMPUR, 22 Jan (Bernama) -- Pertama Digital Bhd melantik Lim Nasrul Halim sebagai bakal ketua pegawai eksekutifnya, berkuat kuasa hari ini.

Syarikat itu dalam satu kenyataan hari ini berkata, Lim Nasrul membawa pengalaman hampir dua dekad sebagai ahli strategi korporat yang transformatif setelah mencapai hasil luar biasa dalam teknologi, modal teroka, ekuiti persendirian dan pengembangan jenama global kepada syarikat tersebut.

"Sepanjang 20 tahun kepimpinan korporatnya, beliau memegang peranan penting dalam pelbagai industri termasuk memimpin syarikat berkaitan kerajaan di Malaysia.

"Selain itu, beliau menyumbang kepada Pusat Pembangunan Perniagaan di Singapura dan menerajui pertumbuhan untuk syarikat teknologi global serta jenama antarabangsa terkenal.

"Kebolehannya untuk melaksanakan strategi berskala besar dan mencapai pertumbuhan yang mampan menekankan kepakarannya dalam mengemudi pasaran yang kompleks, memupuk inovasi dan mencapai hasil perniagaan yang transformatif," katanya.

Sementara itu, Pertama Digital memaklumkan, dalam langkah untuk mengembangkan jejak globalnya, syarikat itu memeterai memorandum persefahaman (MoU) dengan Ruya Holdings Ltd, sebuah syarikat berpangkalan di Dubai untuk membangunkan bersama penyelesaian identiti dan biometrik termaju yang dikuasakan oleh kecerdasan buatan.

Ia berkata kerjasama ini akan memanfaatkan kepakaran gabungan kedua-dua syarikat untuk menetapkan penanda aras baharu dalam teknologi digital yang selamat dan inovatif.

Selain itu, Pertama Digital berkata syarikat itu memperkenalkan penyelesaian yang disesuaikan untuk peniaga berskala kecil selain direka untuk merapatkan jurang digital dengan mempersiapkan komuniti yang kurang mendapat perkhidmatan kewangan kritikal dan berpatutan.

"Inisiatif ini akan memberi kuasa kepada peniaga dalam segmen B40 untuk mengakses peluang dan berkembang dalam ekonomi digital," katanya.

-- BERNAMA