Sabtu, 30 Mei 2020
UTARA
23/05/2020 04:14 PM

Oleh Danisyah Dalily Akmal Shahian

TAPAH, 23 Mei  -- Selepas sebulan berpuasa, kemunculan Aidilfitri begitu dinanti-nantikan oleh seluruh umat Islam terutama penghuni tirai besi untuk berjumpa secara bersemuka dengan ahli keluarga.

Namun pada tahun ini hasrat itu hanya tinggal impian berikutan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) yang dilanjutkan sehingga 9 Jun ini.

Keadaan itu lebih terasa bagi banduan akhir yang hanya mahu dikenali sebagai Sam, 33, yang sememangnya menanti ketibaan Aidilfitri untuk bertemu ibu bapa untuk memohon maaf dan berharap untuk mendengar panggilan “ayah” daripada dua anaknya yang berumur 12 tahun dan lapan tahun.

Dia yang dijatuhi hukuman mati bagi kesalahan membunuh ketika merompak sebuah kedai emas di Taiping pada tahun 2012, berkata kali terakhir dia berjumpa mak dan ayahnya sebelum Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dikuatkuasakan di sebalik cermin kaca penjara. 

““Saya dan isteri pula sudah bercerai….saya teringin sangat nak mendengar panggilan ‘ayah’ daripada anak kedua yang tidak pernah ditemui kerana saya masuk penjara ketika dia masih berumur sebulan (sebab bekas isteri tak benarkan saya berjumpa),” katanya kepada Bernama ketika ditemui di Penjara Tapah, baru-baru ini.

Dia yang begitu sedih kerana terpaksa berhadapan dengan hakikat kehilangan isteri dan anak-anak akibat perbuatannya itu, berulang kali menyatakan rasa kesalnya terhadap kesalahan yang dilakukan.

Bagi Salmah (bukan nama sebenar), 31, yang juga merupakan banduan akhir bagi kesalahan mengikut Seksyen 39 (B)(1)(a) Akta Dadah Berbahaya, berkata  dia amat teringin dan rindu untuk bertemu dengan anaknya yang dilahirkan di penjara itu tujuh tahun lepas dan kini dijaga ahli keluarganya.

Namun berikutan penguatkuasaan PKPB, hasratnya itu tidak dapat ditunaikan pada Aidilfitri kali ini.

Menceritakan kisah hitam yang menimpa dirinya itu, Salmah yang ketika itu mengandung dua bulan telah ditahan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) tujuh tahun lepas kerana kesalahan memiliki dadah.

Dia sempat menjaga anaknya itu selama 10 bulan sebelum diserahkan kepada ahli keluarga terdekat kerana menyedari membesarkan anak di dalam penjara bukanlah mudah tambahan anaknya itu kerap sakit.

Sementara itu, Ketua Penolong Penguasa Penjara Tapah Abdul Razak Darus berkata kebiasaannya seminggu selepas 1 Syawal, beberapa banduan penjara itu dibenarkan berjumpa ahli keluarga menerusi program Jalinan Kasih sempena Hari Raya Aidilfitri namun ia tidak dapat dilakukan pada tahun ini disebabkan PKPB.

“Memang setiap tahun kami akan beri peluang kepada banduan untuk berjumpa ahli keluarga. Namun waktu sekarang ini (PKPB) tiada sebarang perjumpaan dibenarkan,” katanya.

Bagaimanapun, bagi mengubati rindu kepada keluarga, katanya pihak Penjara Tapah akan membenarkan banduan terpilih membuat panggilan telefon atau Skype kepada  keluarga masing-masing selama 10 minit yang akan diawasi pegawai penjara.

-- BERNAMA

 

TENTANG KAMI

Pertubuhan Berita Nasional Malaysia
Wisma BERNAMA
No.28 Jalan BERNAMA
Off Jalan Tun Razak
50400 Kuala Lumpur
Malaysia

Tel : +603-2693 9933 (Talian Am)
Email : helpdesk@bernama.com

Kategori

Am
Ekonomi
Sukan
Politik
Dunia
Rencana
Tinta Minda
Infografik
Video
Images
Siaran Media Eksklusif

Hak Cipta

Penafian
Dasar Privasi
Dasar Keselamatan