Sabtu, 30 Mei 2020
SELATAN
20/05/2020 09:01 PM

JOHOR BAHRU, 20 Mei  -- Sebanyak 80 peratus daripada 240 gelandangan yang mendapat perlindungan di Kem Wawasan Gunung Pulai, dekat Kulai, semenjak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) berikutan pandemik COVID-19, telah pulang ke pangkuan keluarga masing-masing.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Negeri Johor Zaiton Ismail berkata kejayaan itu adalah hasil pemprofilan yang dibuat oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Negeri Johor.

Katanya, ia juga berjaya dilakukan menerusi sesi kaunseling dan psikologi pihak JKM.

Menurutnya, ada juga sesetengah gelandangan yang diserah JKM kepada Polis Diraja Malaysia, Hospital Permai, Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK) dan Penjara Reman Ulu Choh atas sebab-sebab tertentu.

“Kita telah berjaya mengeluarkan seramai 187 gelandangan dan sehingga hari ini hanya tinggal 61 orang sahaja di kem berkenaan. Rata-rata mereka ini (61 gelandang) juga didapati mampu untuk bekerja cuma tidak mempunyai rumah dan sebagainya.

“Tetapi kita akan terus berusaha untuk meminimumkan jumlah. Saya harap gelandangan di kem itu akan terus berkurangan dan sekurang-kurangnya kita dapat membantu mereka yang betul-betul tidak mempunyai rumah dan memerlukan bantuan,” katanya kepada pemberita selepas Program Kasih Aidilfitri Rai Anak-Anak dan kakitangan di Rumah Kanak-Kanak Mini Ulu Tiram, di sini, hari ini.

Turut hadir, Pengarah JKM negeri Mohamad Hapil dan Ketua Pegawai Operasi UDA Angsana Sdn Bhd Imran Salleh.

Zaiton bagaimanapun berkata, pihaknya  akan terus menyantuni dan mengenal pasti keluarga gelandangan di kem berkenaan.

“Harapan saya juga kepada mereka di luar sana untuk terus membantu golongan gelandangan, kadang-kadang mereka ini hanya dipandang sepi.

“Mereka juga punyai hati dan perasaan, jadi saya minta agar orang ramai membantu dan bukan mengecam, usaha cari jalan keluar kerana mereka bukan satu beban dan masyarakat juga perlu mainkan peranan,” katanya.

-- BERNAMA

TENTANG KAMI

Pertubuhan Berita Nasional Malaysia
Wisma BERNAMA
No.28 Jalan BERNAMA
Off Jalan Tun Razak
50400 Kuala Lumpur
Malaysia

Tel : +603-2693 9933 (Talian Am)
Email : helpdesk@bernama.com

Kategori

Am
Ekonomi
Sukan
Politik
Dunia
Rencana
Tinta Minda
Infografik
Video
Images
Siaran Media Eksklusif

Hak Cipta

Penafian
Dasar Privasi
Dasar Keselamatan