Selasa, 07 April 2020
SELATAN
26/03/2020 06:47 PM

SEREMBAN, 26 Mac -- Kerajaan Negeri Sembilan hari ini mengumumkan peruntukan tambahan berjumlah RM13.74 juta sebagai inisiatif bagi meringankan beban kewangan yang ditanggung rakyat di negeri ini akibat penularan wabak COVID-19.

Menteri Besar Datuk Seri Aminuddin Harun berkata daripada jumlah itu, RM3 juta diperuntukkan bagi membantu peniaga kecil atau penjaja yang berdaftar dengan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) dengan kadar RM300 seorang.

Selain itu, RM1 juta juga diperuntukkan kepada pemandu teksi, kereta sewa dan perkhidmatan e-hailing yang berdaftar dengan Agensi Pengangkutan Awam Darat (APAD) dengan kadar RM300 seorang.

“Tambahan peruntukan sebanyak RM5 juta ke Akaun Amanah Permasalahan Rakyat tertakluk kepada keperluan sebenar bagi bantuan keperluan asas kepada golongan berpendapatan rendah dan pekerja harian yang pendapatannya terjejas akibat COVID-19.

“Kami juga memperuntukkan RM500,000 sebagai bantuan kepada mana-mana pesakit COVID-19 di negeri ini dengan setiap keluarga akan menerima bantuan sebanyak RM500 serta tambahan sebanyak RM1 juta untuk bantuan keperluan kepada petugas barisan hadapan COVID-19 di Negeri Sembilan,” katanya pada sidang media di sini.

Aminuddin berkata insiatif yang diumumkan hari ini adalah fasa kedua selepas yang pertama pada 18 Mac lepas, membabitkan peruntukan sebanyak RM3 juta bagi bantuan keperluan asas kepada individu berpendapatan rendah serta melanjutkan tempoh akhir bayaran cukai tanah daripada 31 Mei kepada 31 Julai tanpa dikenakan bayaran denda lewat.

Kerajaan negeri, kata menteri besar juga turut untuk mengecualikan sewa Program Perumahan Rakyat (PPR) bagi bulan Mac dan April membabitkan jumlah RM1.24 juta serta memperuntukkan RM2 juta untuk keperluan-keperluan lain semasa penularan COVID-19.

Aminuddin berkata, selain itu pihaknya juga memutuskan bahawa tiada bazar Ramadan akan beroperasi tahun ini di seluruh negeri ini.

Umat Islam dijangka menyambut Ramadan pada 24 April.

“Ini kerana tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) hanya akan berakhir pada 14 April dan ianya terlalu dekat dengan Ramadan. Jadi kami putuskan tiada bazar Ramadan untuk memastikan kesihatan rakyat terjamin,” katanya.

Dalam pada itu, Aminuddin berkata had operasi bagi semua premis makan, restoran, gerai makan tepi jalan, perniagaan kenderaan saji, pasar raya, kedai runcit dan kedai serbaneka termasuk yang beroperasi 24 jam, serta stesen minyak, termasuk kedai serbaneka di dalam stesen itu, yang ditetapkan sebelum ini akan diteruskan sepanjang PKP berkuatkuasa.

-- BERNAMA

 

 

TENTANG KAMI

Pertubuhan Berita Nasional Malaysia
Wisma BERNAMA
No.28 Jalan BERNAMA
Off Jalan Tun Razak
50400 Kuala Lumpur
Malaysia

Tel : +603-2693 9933 (Talian Am)
Email : helpdesk@bernama.com

Kategori

Am
Ekonomi
Sukan
Politik
Dunia
Rencana
Infografik
Video
Images
Siaran Media Eksklusif

Lain-lain

Laman Korporat
Hubungi Kami
Sebutharga / Tender

Ikut Kami

Hak Cipta

Penafian
Dasar Privasi
Dasar Keselamatan