BERITA COVID–19   Penyelidik Taiwan temui kaedah rawat pembekuan darah pesakit COVID-19 | Pemilik premis dibenar tentukan pemakaian pelitup muka | Kementerian Kesihatan pertimbang beli vaksin COVID-19 lawan varian Omicron - Khairy | Kes baharu COVID-19 turun 16.9 peratus minggu lepas - Dr Noor Hisham | Jepun akan mudahkan prosedur kuarantin COVID-19 di lapangan terbang | 
RENCANA

Lindungi Kelulut Untuk Pembangunan Lestari Dan Industri 'Super Food'  

03/06/2021 09:15 AM

Oleh Soon Li Wei

Rencana ini sempena Hari Alam Sekitar Sedunia disambut pada setiap 5 Jun

KUALA LUMPUR (Bernama) -- Ramai yang mungkin suka makan madu tetapi jika diminta menghampiri sarang lebah, tentunya ramai yang tidak berani menghampirinya kerana takut disengat. 

Namun di Malaysia terdapat spesies lebah yang tidak bersengat yang diternak untuk madu, sama seperti lebah madu. Dikenali sebagai lebah kelulut atau kelulut sahaja (juga digelar meliponini), Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) mengiktiraf spesies ini sebagai ‘Superfood’ pertama Malaysia.

"Sama seperti lebah madu (Apis mellifera), kelulut tinggal dalam koloni kekal terdiri daripada Ratu tunggal dan pekerja, yang mengutip debunga serta nektar sebagai makanan larva dalam koloni itu dan juga menyimpan madu untuk tujuan tersebut."

"Memandangkan semakin ramai orang yang semakin sedar pentingnya menjaga kesihatan serta pemakanan dan sifat perubatan dalam makanan, madu lebah kelulut yang dikategorikan sebagai ‘superfood’ semakin menjadi popular."

"Meskipun permintaannya semakin meningkat, namun bekalan madu kelulut masih rendah kerana di Malaysia, kita masih bergantung kepada madu yang diimport," kata Pensyarah Kanan Neurosains, Universiti Sains Malaysia, Dr Mohd Zulkifli Mustafa.

Menurut beliau, lebah madu yang tidak bersengat sudah lama digunakan untuk kegunaan tradisional masyarakat orang Asli dengan ciri terapeutik termasuk antidiabetik dan antioksidan.

"Lebah juga bertindak sebagai pendebunga tumbuhan, menghasilkan pendebungaan tanaman yang lebih baik dan berpotensi meningkatkan tuaian tanaman sehingga sebanyak 40 peratus. Ini menambah pendapatan penternak lebah serta penduduk kawasan kejiranan, di samping meningkatkan produk pertanian negara."

"Pada masa ini, lebah yang tidak bersengat ini adalah aset penting kepada permintaan pertanian untuk pendebungaan bagi tujuan keselamatan makanan. Untuk itu, ternakan lebah perlu dianggap sebagai alat penting untuk mencapai pembangunan lestari," beliau memberitahu Bernama baru-baru ini."

 

IDENTITI LEBAH TANPA SENGAT


Dr Mohd Zulkifli Mustafa. Pensyarah Kanan Neurosains, Universiti Sains Malaysia.

Menurut Dr Zulkifli, terdapat lebih daripada 35 spesies lebah tidak bersengat dikenalpasti di Malaysia tetapi hanya dua spesies sahaja diternak secara komersial untuk mendapatkan madunya.

"Berbanding lebah madu, lebah yang tidak bersengat ini secara umumnya tidak berbahaya kepada manusia dan haiwan ternakanan. Lebah berkenaan juga pendebunga yang bagus, di samping tahan penyakit dan parasit yang menjejaskan lebah madu (yang boleh menyengat)."

"Lebah tidak bersengat ini bersaiz lebih kecil, kira-kira 7mm hingga 10 mm, terbang jarak pendek kira-kira 500 meter – menjadikan mudah untuk menyimpan lebah ini di antara tanaman untuk pendebungaan, berbanding lebah madu yang bersaiz lebih besar (12mm hingga 25mm) dan jarak terbang dua kilometer," katanya. 

Menurut beliau lagi, lebah yang tidak bersengat boleh menghasilkan purata empat kilogram madu untuk setiap satu koloni setiap tahun, dan masa tuaian antara Mac hingga September. 

"Iklim tropika Malaysia menyebabkan kandungan kelembapan dalam madu tinggi, menghasilkan penapaian yang menjadikan madu masam dan ada tesktur berbuih. Ini menurunkan harga madu Malaysia di pasaran antarabangsa."

"Dinding sarang lebah dibuat daripada propolis (dari bahan berair dikumpul dari tunas pokok) dan pod propolis membantu meningkatkan nutrien dalam madu," katanya.

Beliau menjelaskan komponen utama madu lebah yang tidak menyengat termasuk gula (fruktosa dan ctose and glukosa) dan hampir sifar hydroxymethylfurfural (HMF), di samping asid organik, phenolic compounds, protin, asid amino, enzim, vitamin dan galian. 

"Madu ini mempunyai potensi besar untuk menghalang penyakit kronik, seperti kanser, strok, hipertensi, darah tinggi dan kencing manis."

"Malah, madu lebah yang tidak bersengat ini boleh menstabilkan suhu badan dan meningkatkan imuniti ketika pandemik COVID-19 ini," katanya.


Lebah kelulut merupakan spesis yang tidak menyengat dan sesuai diternak secara besar-besaran. --fotoBERNAMA (2021) HAK CIPTA TERPELIHARA

Dr. Zulklifli berkata makanan tambahan dengan madu daripada lebah yang tidak bersengat boleh meningkatkan daya ingatan serta pelajaran, di samping berpotensi untuk membantu mereka yang mengalami masalah obesiti.

"Kajian yang dijalankan oleh USM dan MARDI juga menunjukkan madu Kelulut boleh meningkatkan pengoperasian ingatan berkait ruang sekiranya diambil sebagai makanan tambahan untuk tujuh hari sebanyak tiga sudu besar sehari," katanya.

Menurut beliau, penyelidik di Universiti Putra Malaysia dan University of Queensland, Australia juga mendapati sehingga 85 peratus gula dalam madu Kelulut adalah Trehalulose, gula yang jarang ditemui dengan indeks glisemik rendah (GI).

“Secara tradisinya memang dikatakan madu lebah yang tidak bersengat bagus untuk kencing manis dan sekarang kita tahu mengapa. GI rendah bermakna masa yang lebih lama diambil untuk gula diserap ke dalam aliran darah, jadi tidak ada lonjakan glukosa yang berlaku pada gula lain."

“Ada pihak yang mencari kaedah membuat Trehalulose secara sintetik, kos yang lebih tinggi daripada madu asli, tetapi penyelidikan kami menunjukkan madu lebah yang tidak bersengat ini, secara sendiri boleh dijadikan sebagai makanan keseluruhan atau dalam makanan lain untuk mendapatkan manfaat kesihatan yang sama,” katanya.

 

PEMULIHARAAN LEBAH KELULUT


Kelulut atau madu lebah tanpa lemak diiktiraf sebagai makanan super oleh Institut Penyelidikan dan Pembangunan Pertanian Malaysia (MARDI) pada tahun 2016 kerana kandungan nutrien dan antioksidannya yang tinggi. Dr Mohd Zulkifli Mustafa (kiri). --fotoBERNAMA (2021) HAK CIPTA TERPELIHARA

Membandingkan lebah Tualang yang membuat sarang, kebanyakannya di dalam hutan dan tinggi dari tanah, Dr. Zulkifli berkata lebah kelulut membina sarang dalam lubang yang sedia ada di dalam pokok, bangunan dan sarang. 

"Tabiat membuat sarang ini memberi peluang untuk lebah tak bersengat diternak dalam kebun yang intensif dengan keadaan persekitaran yang dikawal atau di dalam rumah di kawasan desa yang melaksanakan prosedur operasi standard."

"Pemerkasaan industri lebah tidak bersengat ini akan mempunyai impak secara langsung ke atas pengeluaran madu berkualiti tinggi di samping mengekalkan pendebungaan tanaman terutamanya untuk mengekalkan biodiversiti," katanya.

Menurut beliau, koloni lebah liar di Malaysia dan di luar negara telah merosot, diancam kehilangan habitat akibat kegiatan pembalakan, pengluasan pembangunan perumahan ke dalam hutan dara dan penggunaan racun serangga di ladang.

"Pada hakikat, kerosakan pokok apabila pemburu lebah memotong keseluruhan pokok untuk mendapatkan koloni lebah boleh memusnahkan flora dan fauna, yang juga menjejaskan pendebungaan tanaman,"

"Oleh yang demikian, kami menggalakkan perkebunan organik seperti perkebunan menegak, mengelakkan penggunaan racun serangga juga penebangan hutan yang akan memusnahkan koloni lebah."

"Pada masa ini kami mempunyai lebih daripada 50,000 sarang lebih dan 6,000 daripadanya adalah sarang lebah tanpa sengat, dan yang terbesar adalah di Sarawak dan di Semenanjung, terletak di Kelantan," katanya.

Semantara itu, Presiden Persatuan Pencinta Alam Malaysia (MNS), Prof Dr Ahmad Ismail berkata, kesedaran tentang pemuliharaan lebah perlu dimasukkan dalam program sekolah seperti Kelab Pencinta Alam. 

"Kita perlu menunjukkan kepada orang ramai tentang kepentingan melindungi lebah tanpa sengat, terutamanya dalam kalangan petani dan orang kampung berhampiran ladang kelapa sawit dan getah supaya mengelakkan penggunaan racun serangga serta kegiatan penyemburan."

"Kami ingin mendidik dan menyebarkan kesedaran untuk sayangi lebah dalam kalangan masyarakat agar apabila mereka ternampak sarang lebah di sekitar perumahan mereka, mereka tidak membunuh atau memusnahkan koloni lebah itu, supaya lebah boleh menghasilkan madu," katanya.

 

KOLABORASI PROMOSI MADU KELULUT

Pada 20 Mei lepas, MNS menandatangani memorandum persefahaman dengan Corak Rentak Sdn Bhd untuk menyokong usaha pemuliharaan Lebah Tanpa Sengat.


Datuk Seri Diraja Sharifah Azwan Syed Putra Jamalullail. -- Gambar ihsan Corak Rentak Sdn Bhd

Pengarah Urusan Corak Rentak Sdn Bhd, Datuk Seri Diraja Sharifah Azwan Syed Putra Jamalullail berkata perkongsian kerjasama setahun itu bertujuan menyebarkan kesedaran tentang kepentingan lebah menerusi pangkalan keahlian MNS dan meningkatkan angka keahlian.

"Pada masa yang sama, ia juga memberi manfaat kepada alam sekitar dan meningkatkan pendapatan kumpulan B40 menerusi amalan ternakan lebah yang lestari yang melindungi alam sekitar," katanya, sambil menambah, pihaknya menerokai industri madu Kelulut dengan matlamat untuk membangunkan potensi industri tersebut sepenuhnya dan membawa madu itu ke pasaran global.  

"Sebagai sebahagian daripada program Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR), kami juga akan membangunkan Projek Keusahawanan Penglibatan Lebah (BEE). Wang yang didermakan oleh keluarga dan rakan-rakan digunakan untuk memulakan komuniti berkebun untuk golongan B40s/ Asnaf, bermula di negeri Kelantan." 

"Untuk projek ini, Corak Rentak akan menyumbangkan RM1 untuk setiap botol madu Kelulut 'B MY HONEY' dan 'DEIRA', yang dijual dalam pasaran domestik dan luar negara," katanya.

Sementara itu, Dr Ahmad berharap menerusi kerjasama itu, pihaknya dapat menarik antara 3,000 hingga 5,000 ahli baru menyertai MNS untuk mendapat sokongan pemuliharaan serta melindungi Lebah Kelulut untuk menjadi salah satu produk 'Superfood' tempatan.

"Sepanjang tempoh pandemik COVID-19, kami berharap dapat meneruskan aktiviti pemuliharaan dengan menarik ahli baru menyertai kami.  Mereka boleh melayari laman sesawang MNS https://www.mns.my," katanya.

 

Diterjemah oleh Melati Mohd Ariff

BERNAMA 

 

 

 


 


Bernama menyediakan sumber terkini maklumat berita sahih dan komprehensif kepada umum dan agensi media. Berita kami dipaparkan di laman web www.bernama.com ; siaran BERNAMA TV: Saluran Astro 502, Saluran unifi TV 631, Saluran MYTV 121 IFLIX; dan siaran Bernama Radio di frekuensi FM93.9 bagi Lembah Klang, Johor (FM107.5), Kota Kinabalu (FM107.9) and Kuching (FM100.9).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2022 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan