BERITA COVID–19   Thailand: Pelancong lengkap vaksin COVID-19 dikecualikan kuarantin mulai November | Mulai 1 Okt seluruh Sarawak berada di Fasa Tiga PPN | Mulai 1 Okt seluruh Sarawak berada di Fasa Tiga PPN | COVID: Kes sembuh di Malaysia kini melebihi 2 juta | Kes baharu terus berkurang kepada 10,959 - KP Kesihatan | 
RENCANA

Kesan Kontak Rapat Pesakit COVID-19 Antara Cabaran Awal Petugas KKM Tangani Pandemik

18/01/2021 05:00 PM

Oleh Kamarul Halim M Kamal

BATU PAHAT (Bernama) -- Setiap kali berhadapan dengan kes positif COVID-19, antara  perkara yang paling mencabar ialah mengesan kontak rapat pesakit, yang adakalanya mencecah ribuan orang bermula hanya dari seorang pesakit.

Bagaimanapun, menjadi tugas dan langkah awal yang penting untuk dilakukan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) bagi mengekang penularan wabak itu daripada menjadi lebih teruk lagi.

Hakikat ini diakui sendiri oleh para petugas kesihatan yang terlibat dengan Kluster Batu 7 di sini, yang melibatkan lebih 400 pesakit yang dimasukkan ke hospital dan lebih 6,000 kontak menjalani saringan dalam proses kawalan dan pencegahan penularan wabak COVID-19.

BERNAMA baru-baru ini berpeluang melihat sendiri kesungguhan dan komitmen tinggi para petugas kesihatan ketika mengendalikan pengesanan dan kerja-kerja awal melibatkan Kluster Batu 7 ini.

 

SENTIASA BERSIAP SIAGA 


Antara sebahagian petugas kesihatan di Klinik Kesihatan Batu Pahat (KKBP) semasa penularan wabak COVID-19, kluster Batu 7. --fotoBERNAMA (2021) HAK CIPTA TERPELIHARA

Pakar Perubatan Kesihatan Awam, yang juga Pegawai Kesihatan Daerah di Pejabat Kesihatan Daerah Batu Pahat (PKDBP), Dr Shahril Azian Masrom berkata, lebih 100 anggota akan terlibat dalam sesuatu hari bagi menguruskan kes wabak COVID-19.

Ia bermula dengan anggota Bilik Gerakan menguruskan data, mengatur pergerakan pesakit dan kontak serta menyelaras pergerakan pasukan di lapangan seperti pasukan siasatan, penguatkuasaan, pengambilan sampel serta promosi kesihatan.  

Menurut Dr Shahril lagi, umum tidak mengetahui apabila berlaku sesuatu wabak, secara tidak langsung anggota dan petugas KKM tidak akan dapat bercuti malah perlu sentiasa dalam keadaan siapsiaga andai kata perkhidmatan mereka diperlukan.


Para petugas kesihatan di Klinik Kesihatan Batu Pahat (KKBP) membuka gelang bagi mereka yang telah menjalani kuarantin, sekaligus mereka ini dikategorikan sebagai golongan yang bebas daripada penyakit wabak COVID-19. --fotoBERNAMA (2021) HAK CIPTA TERPELIHARA

“Jika sebelum ini, memang ada pesakit yang disahkan menghidap wabak COVID-19 di daerah Batu Pahat ini, tetapi ia tidak melibatkan jumlah yang ramai sehingga bantuan pasukan lapangan dari luar daerah diperlukan seperti Kluang, Muar, Pontian, Kota Tinggi dan Segamat bertujuan membantu proses penyiasatan kes, menjejaki kontak rapat serta di dalam aktiviti pensampelan,” katanya kepada Bernama dalam temubual eksklusif baru-baru ini.

Bilik gerakan berkenaan yang diketuai oleh Pakar Perubatan Kesihatan Awam dan Pegawai Epidemiologi PKDBP, Dr Akashah Abdullah, adalah unit yang paling sibuk kerana memerlukan mereka  bekerja sehingga 24 jam bagi mencari kontak rapat setiap pesakit yang terdiri daripada isi rumah, rakan sekerja, penduduk berhampiran serta individu yang pernah bertemu dengan pesakit.

 

KERJA SIANG MALAM


Pegawai Perubatan Unit Penyakit Berjangkit, Pejabat Kesihatan Daerah Batu Pahat (PKDBP), Dr Nur Akma Anis Tajuddin (kanan) yang bertugas di bilik gerakan semasa penularan wabak COVID-19. --fotoBERNAMA (2021) HAK CIPTA TERPELIHARA

Sementara itu, Pegawai Perubatan Unit Penyakit Berjangkit PKDBP, Dr Nur Akma Anis Tajuddin yang membantu Dr Akashah berkata, mereka perlu mencari kontak rapat bagi setiap pesakit yang adakalanya terdiri daripada puluhan malah mencecah ratusan individu bagi satu-satu pesakit yang disahkan positif COVID-19.

Kakitangan PKDBP yang bertugas di unit berkenaan perlu menghubungi setiap kontak rapat terbabit untuk mereka menghadirkan diri ke Klinik Kesihatan Batu Pahat (KKBP) bagi menjalani ujian pensampelan dengan melakukan ‘swab test’ RT-PCR.

Menurut Dr Nur Akma, mereka terpaksa bekerja siang dan malam dan mengorbankan masa untuk keluarga demi memastikan rantaian COVID-19 ini dapat diputuskan.

"Pada waktu siang kami menyiasat, mencari dan menghubungi kontak rapat kepada pesakit, manakala pada waktu malam pula kami memasukkan setiap data dari hasil siasatan.

“Adakalanya pada waktu malam kami perlu menyemak data daripada rekod aplikasi MySejahtera bagi mengesan lokasi atau premis yang dikunjungi oleh setiap pesakit serta kontak rapat mereka,” katanya.

Antara cabaran yang perlu ditempuhi mereka adalah apabila sebahagian pesakit dan kontak rapat terbabit enggan melakukan ujian pensampelan serta merahsiakan gejala wabak COVID-19 yang dihidapi.

Tambahnya lagi, tugas mereka tidak berakhir begitu sahaja, malah dengan kerjasama daripada Polis Diraja Malaysia (PDRM), mereka akan memantau setiap kontak rapat yang diarah menjalani proses kuarantin di rumah.

 

CABARAN AMBIL SAMPEL COVID-19


Para petugas kesihatan di Klinik Kesihatan Batu Pahat (KKBP) memakaikan gelang kepada mereka yang telah menjalani ujian persampelan COVID-19 dan memerlukan masing-masing menjalani proses kuarantin di kediaman mereka. --fotoBERNAMA (2021) HAK CIPTA TERPELIHARA

Bagi Penolong Pegawai Kesihatan Persekitaran PKDBP, Mohd Ubaidilah Shamsuddin, yang bertugas membuat pensampelan, beliau berkata, sejak kerja mengesan kluster berkenaan bermula, beliau diwajibkan  memakai pakaian lengkap khas apabila bekerja iaitu Peralatan Perlindungan Diri (PPE) bagi melindungi diri daripada terdedah kepada virus itu.

Katanya, beliau perlu memakai PPE yang meliputi keseluruhan tubuhnya hampir tujuh hingga lapan  jam setiap hari, selain perlu bertugas di lapangan bertemu dengan individu yang menjadi kontak rapat kepada pesakit COVID-19 ini.

“Antara cabaran di dalam menguruskan proses persampelan apabila mengenakan sut PPE ini adalah bermula daripada awal pemakaian dan ketika menanggalkannya di mana ia perlu mengikut prosedur ketat (SOP) yang ditetapkan. 


Petugas kesihatan di Klinik Kesihatan Batu Pahat (KKBP) sentiasa berisiko pada jangkitan apabila berhadapan dengan pesakit COVID-19 atau kontak rapat pesakit. --fotoBERNAMA (2021) HAK CIPTA TERPELIHARA

“Dengan peluh ‘lencun’ di tubuh masing-masing,  kami perlu menahannya sehingga tugasan kami ini selesai, yang mana perlu menguruskan proses pensampelan yang mencecah 600 orang setiap hari,” katanya.

Menurut Ubaidillah, beliau perlu membersihkan diri dahulu selepas selesai menjalankan tugas pensampelan, sebelum pulang ke rumah atau singgah ke mana-mana.

 

KEPERLUAN UAR-UARKAN SOP 


Pegawai Pendidikan Kesihatan, Unit Promosi Kesihatan Klinik Kesihatan Batu Pahat (KKBP) Irene Faridah Ismail menunjukkan poster berkaitan COVID-19 yang dipasang di premis-premis tertentu bagi meningkatkan kesedaran orang awam. --fotoBERNAMA (2021) HAK CIPTA TERPELIHARA

Dalam pada itu, unit yang berperanan sama penting dalam usaha PKDBP memutuskan rantaian wabak COVID-19 ini adalah Unit Promosi Kesihatan yang diketuai oleh Pegawai Pendidikan Kesihatan Irene Faridah Ismail.

Menurut Irene, pihaknya berperanan untuk menghebahkan maklumat mengenai Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) atau Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) yang diterbitkan oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN).

Beliau berkata, Unit Bergerak Promosi Kesihatan Daerah Batu Pahat akan menyampaikan maklumat pencegahan apabila turun ke lapangan di kawasan PKPB. 

“Unit ini mempunyai risiko tersendiri terutamanya semasa anggota menggantungkan bahan pameran seperti banner dan bunting serta mengedarkan poster serta risalah kepada umum. Namun, anggota dinasihatkan agar sentiasa mematuhi prosedur operasi standard (SOP) semasa menjalankan tugas. 

“Kami turut mendapat kerjasama dari Unit Bergerak Promosi Kesihatan, Jabatan Kesihatan Negeri Johor (JKNJ) dan Jabatan Penerangan (JAPEN) Daerah Batu Pahat dalam menyalurkan hebahan siaraya akan keadaan semasa dan menguar-uarkan pematuhan SOP, amalan normal baharu dan minda sihat bagi mengurangkan tekanan emosi semasa PKP di kawasan yang mempunyai risiko penularan wabak COVID-19,” katanya.

Selain Unit Bergerak, infografik dan saluran maklumat disebarkan melalui saluran media sosial iaitu di Facebook Jabatan Kesihatan Negeri Johor, Johor Health Promotion (JOHEP) dan Pejabat Kesihatan Batu Pahat sebagai saluran rasmi.

Sepanjang dua hari bersama petugas KKM di daerah Batu Pahat ini, wartawan BERNAMA turut berpeluang merasai sendiri bagaimana rasanya tugasan yang dilakukan oleh mereka termasuklah memakai sut khas PPE selama kira-kira 1 jam.

Ternyata, tugas mereka sangat mencabar dan setiap hari mereka melakukannya dengan ikhlas demi mengekang penularan wabak ini. 

 

Disunting oleh Cik Rashidah Abd Ghani

BERNAMA

 

 

 

 


Bernama menyediakan sumber terkini maklumat berita sahih dan komprehensif kepada umum dan agensi media. Berita kami dipaparkan di laman web www.bernama.com ; siaran BERNAMA TV: Saluran Astro 502, Saluran unifi TV 631, Saluran MYTV 121 IFLIX; dan siaran Bernama Radio di frekuensi FM93.9 bagi Lembah Klang, Johor (FM107.5), Kota Kinabalu (FM107.9) and Kuching (FM100.9).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2021 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan