BERITA COVID–19   Hampir 13.2 juta kanak-kanak di AS dijangkiti COVID-19 | Filipina kesan jangkitan tempatan subvarian Omicron BA.2.12.1  | 30 peratus kanak-kanak di Malaysia lengkap vaksinasi COVID-19 | Kes baharu COVID-19 meningkat 119 peratus minggu lepas - KP Kesihatan | Singapura lapor 3 kes tempatan varian Omicron BA.4, BA.5 | 
RENCANA

Sejauh Mana Petugas Sinaran 'Kebal' Kepada Radiasi?

30/10/2020 06:56 PM

Oleh Shanika Abdullatib

KUALA LUMPUR (Bernama) -- Saban hari, kita terdedah kepada radiasi, sama ada secara langsung atau tidak, yang wujud di persekitaran termasuk menerusi cahaya matahari, telefon bimbit televisyen berwarna, bangunan serta produk agrikultur.

Radiasi secara asasnya adalah satu bentuk tenaga bergerak bersifat elektromagnet yang bergerak seiringan melalui ruang pada kelajuan cahaya.

Biarpun umum mengetahui wujudnya pelbagai risiko, kebaikan radiasi (sinaran mengion) tidak dapat dinafikan terutama dalam bidang perubatan seperti pengimejan diagnostik seperti radiografi am, tomografi berkomputer (CT Scan) dan mammografi, perubatan nuklear serta rawatan radioterapi.

Dengan menggunapakai radiasi, pakar perubatan mampu mengenalpasti pelbagai jenis dan lokasi sebenar penyakit untuk disesuaikan dengan rawatan terbaik seperti rawatan radioterapi untuk membunuh sel-sel kanser.

Namun, sejauh mana petugas yang mengendalikan pesakit ini - yang digelar petugas sinaran - dilindungi memandangkan setiap hari mereka perlu mengendalikan ratusan pesakit yang memerlukan pelbagai jenis imbasan daripada radas penyinaran seperti radiografi am, CT Scan dan mesin fluoroskopi bagi tujuan diagnosis dan rawatan intervensi.


Mohammad Azwin Abdul Karim, Pakar Rujuk Bidang (Fizik Perubatan Radiologi) merangkap Pegawai Pelindungan Sinaran Jabatan Radiologi Hospital Ampang. --fotoBERNAMA (2020) HAK CIPTA TERPELIHARA

Pegawai Sains (Fizik), Pakar Rujuk Bidang (Fizik Perubatan Radiologi), yang juga Pegawai Pelindungan Sinaran Jabatan Radiologi Hospital Ampang, Mohammad Azwin Abdul Karim berkata, satu daripada cabaran utama keselamatan radiasi adalah untuk mewujudkan ‘budaya keselamatan’ dalam kalangan petugas.

 

GUNAPAKAI TIGA PRINSIP ASAS


Bukan sekadar alatan yang dititiberatkan, bilik pemeriksaan bagi pemasangan radas penyinaran juga tidak terlepas daripada mengikut garis panduan ketat yang ditetapkan. --fotoBERNAMA (2020) HAK CIPTA TERPELIHARA

Keselamatan radiasi merujuk kepada perlindungan terhadap petugas daripada kesan bahaya radiasi dengan mengambil langkah-langkah memastikan mereka tidak akan menerima dos radiasi yang berlebihan dan memantau semua sumber sinaran yang mereka mungkin terdedah.

“Yang menjadi perhatian kita adalah radiasi (sinar-X) yang terhasil daripada radas penyinaran yang sering diguna dalam perubatan kerana ia boleh menembusi dan menjejaskan sel pesakit malah turut ‘tertempias’ kepada petugas yang mengendalikan mesin itu,” katanya kepada Bernama.

Apa yang menarik, rata-rata petugas berisiko terdedah kepada radiasi yang ‘terserak’ yang terhasil daripada radiasi yang melalui badan pesakit ketika menjalani imbasan.

Secara umum, sistem perlindungan radiasi adalah berdasarkan tiga prinsip asas iaitu justifikasi, pengoptimuman perlindungan dan had dos individu.

“Mana-mana amalan yang boleh mengakibatkan peningkatan dedahan kepada radiasi harus dirancang dengan teliti selaras dengan tiga prinsip asas itu memandangkan pengoptimuman perlindungan perlu diutamakan dengan memastikan dedahan dos sinaran serendah yang munasabah dicapai, dengan mengambil kira faktor ekonomi dan sosial.

“Dengan mengurangkan tempoh masa bersama sumber radiasi, menambah jarak daripada sumber radiasi serta penggunaan perisai yang bersesuaian, ia secara tidak langsung mengurangkan dos ke atas diri petugas sinaran,” katanya.

 

IMPAK RADIASI


Petugas Sinar-X sedang melakukan MRI ke atas pesakit di Hospital Ampang. --fotoBERNAMA (2020) HAK CIPTA TERPELIHARA

Biarpun tidak mendapat secara langsung pancaran radiasi, kesan radiasi ke atas petugas tetap tidak boleh dipandang ringan memandangkan ia mampu memberi kesan jangka pendek dan panjang kepada tahap kesihatan petugas berkenaan.

Bergantung kepada tahap dedahan, radiasi boleh menimbulkan risiko kesihatan yang mana berkemampuan menjejaskan kualiti kesihatan individu yang terdedah secara langsung serta keturunan mereka.

Kesan biologi daripada radiasi diklasifikasikan kepada Kesan Deterministik dan Kesan Stokastik.

Kesan Deterministik akan muncul apabila seseorang individu terdedah kepada radiasi melebihi takat ambang. Semakin tinggi dos radiasi yang diterima maka semakin teruk kesan kepada mangsa seperti kesan katarak mata, kemerahan dan kecederaan kulit serta keguguran rambut.

“Manakala Kesan Stokastik kemungkinan akan muncul tidak kira pada jumlah dos radiasi yang diterima oleh seseorang individu. Semakin tinggi dos radiasi yang diterima maka semakin tinggi kemungkinan kesan itu akan muncul contohnya kanser dan kerosakan genetik,” katanya.


Salah seorang petugas Sinar-X sedang meneliti paparan skrin komputer bagi mengenalpasti jenis dan lokasi sebenar penyakit pesakit. --fotoBERNAMA (2020) HAK CIPTA TERPELIHARA

Kesemua kesan ini banyak dilaporkan dalam jurnal perubatan seperti TCTMD yang diterbitkan pada Julai 2017 yang mendedahkan ‘terdapat lebih banyak bukti bahawa pendedahan rutin terhadap radiasi di makmal kateterisasi meningkatkan risiko pakar intervensi jantung mendapat katarak’.

Daripada kesan ini juga, pelbagai penambahbaikan telah dilakukan termasuklah peralatan perlindungan diri diperbuat daripada plumbum yang dipakai oleh petugas sinaran.

“Kini kita boleh lihat alat pelindungan diri yang digunakan semakin canggih malah beberapa peralatan yang dulunya ‘kurang’ dipakai petugas sinaran, kini menjadi satu kemestian seperti apron, pelindung tiroid, lead cap dan lead goggle.

“Peralatan ini direka untuk melindungi anggota badan daripada radiasi dan ia hanya berkesan jika dipakai dengan betul,” kata Mohammad Azwin.

Bukan itu saja, pemeriksaan kesihatan berkala turut diwajibkan ke atas petugas sinaran bagi mengesan sebarang kesan radiasi akibat dedahan sepanjang tempoh bertugas.

Ini berdasarkan Peraturan 8 (1) di bawah Peraturan-Peraturan Pelesenan Tenaga Atom (Perlindungan Sinaran Keselamatan Asas) (2010) menetapkan had dos efektif bagi petugas sinaran haruslah tidak melebihi 20 millisieverts (mSv) dalam satu tahun kalendar.

“Sebab itu kita wajibkan petugas sinaran menjalani pemeriksaan kesihatan menyeluruh secara berkala setiap tiga tahun sekali atau lebih kerap sekiranya terlibat dalam kemalangan yang berkaitan radiasi,” katanya.

 

‘BILIK KEBAL’ RADIASI


Petugas Sinar-x sedang melakukan sinar-x dari dalam bilik kawalan berkomputer. --fotoBERNAMA (2020) HAK CIPTA TERPELIHARA

Bukan sekadar alatan yang dititiberatkan, bilik pemeriksaan bagi pemasangan radas penyinaran juga tidak terlepas daripada mengikut garis panduan ketat yang ditetapkan.

Jelas Mohammad Azwin, terdapat keperluan minimum yang ditetapkan pada struktur binaan bilik atau ruang perkhidmatan sinaran mengion di hospital atau pusat kesihatan bagi memastikan serakan radiasi dapat diminimumkan.

Contohnya, ketebalan perisai pada dinding dan pintu bagi jenis radas penyinaran CT Scan dan Angiografi adalah 2.0 milimeter (mm) setara Plumbum manakala dimensi kaca berplumbum yang ditetapkan adalah 100 sentimeter (cm) x 50 cm dengan ketebalan minimum  2.0 mm setara Plumbum.

Sementara bagi jenis radas penyinaran Mammografi, ketebalan perisai pada dinding dan pintu adalah 1.0 mm setara Plumbum.

Bagaimanapun, perlindungan ke atas petugas sinaran masih tidak mencukupi dengan binaan perisaian pada bilik semata-mata.

Perlindungan ini ‘diperkuatkan’ dengan petugas diwajibkan memakai alat pemantauan peribadi seperti Radio Photoluminescence Dosimeter (RPL), Optical Stimulated Luminescence Dosimeter (OSL) dan Thermo luminescence Dosimeter (TLD) untuk mengukur dos radiasi yang diterima.

Ketua pengarah Agensi Nuklear Malaysia, Dr Siti A’iasah Hashim berkata, pemakaian alat pemantauan peribadi itu penting memandangkan radiasi sifatnya tidak boleh nampak, mempunyai bau dan rasa, amat penting untuk mengesan dan mengukur tahap radiasi yang diterima oleh tubuh mereka.

“Bacaan kumulatif akan diambil setiap bulan untuk mengetahui berapa banyak petugas terdedah sepanjang bulan itu,” jelasnya.

 

AMALAN KESELAMATAN SANGAT TINGGI


Alat pemantauan peribadi seperti Radio Photoluminescence Dosimeter (RPL), Optical Stimulated Luminescence Dosimeter (OSL) dan Thermo luminescence Dosimeter (TLD) untuk mengukur dos radiasi. --fotoBERNAMA (2020) HAK CIPTA TERPELIHARA

Mengakui kawalselia dan kawalan tenaga atom ini sangat ketat, Siti A’iasah menegaskan ia berdasarkan peraturan yang ditetapkan di bawah Akta 304 apabila kerajaan menetapkan standard khusus berkaitan nuklear. 

Akta itu secara jelas mendefinasi antaranya ahli radiologi, ahli radioterapi, alam sekeliling, bahan api nuklear, bahan radioaktif, insiden nuklear malah orang yang terlibat dalam bidang berkenaan. 

Akta itu juga menjelaskan mengenai penyediaan dan mewajibkan pekerja memakai alat pengawasan personel yang diluluskan, menyimpan rekod mengenai dos dan jenis sinaran mengion yang pekerja itu telah atau mungkin terdedah, memasang atau menggunakan alat pengawasan pada tempat kerja bagi merekod amaun sinaran mengion yang ada serta menyediakan pemeriksaan perubatan bagi pekerja itu pada lat-lat tempoh masa yang ditetapkan pihak berkuasa berkenaan. 

Malah, tidak kira kecil atau besar pembangunan nuklear di mana-mana negara, garis panduan keselamatan yang digunapakai adalah lebih kurang sama dan di Malaysia MS838 (2018) - Radiation Protection For Medical Diagnostic X-ray dan MS 2228 (2009) - Structural Shielding Design For Medical X-Ray Imaging Facilities adalah antara standard yang perlu dipatuhi.  

“Latihan berkaitan keselamatan sinaran juga dilakukan secara berterusan termasuk latihan yang diadakan oleh Agensi Nuklear Malaysia memandangkan mereka ini sentiasa terdedah kepada pelbagai risiko dan dalam masa yang sama memastikan petugas tidak alpa dengan tanggungjawab mematuhi piawaian yang ditetapkan. 

“Setakat ini, InsyaAllah amalan keselamatan sinaran di Malaysia adalah tinggi dan kerana itulah kita jarang atau hampir tiada mendengar sebarang kemalangan yang membabitkan sinaran,” katanya.

 

Disunting oleh Cik Rashidah Abd Ghani

BERNAMA

 

 

 


 


Bernama menyediakan sumber terkini maklumat berita sahih dan komprehensif kepada umum dan agensi media. Berita kami dipaparkan di laman web www.bernama.com ; siaran BERNAMA TV: Saluran Astro 502, Saluran unifi TV 631, Saluran MYTV 121 IFLIX; dan siaran Bernama Radio di frekuensi FM93.9 bagi Lembah Klang, Johor (FM107.5), Kota Kinabalu (FM107.9) and Kuching (FM100.9).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2022 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan