Sabtu, 30 Mei 2020
POLITIK
18/05/2020 08:38 PM

SHAH ALAM, 18 Mei -- Menteri Besar Selangor Datuk Seri Amirudin Shari menyifatkan sabotaj paling besar kepada usha pemulihan ekonomi negeri dan negara akibat kesan penularan wabak COVID-19 adalah ‘ganggu gugat politik’.

Amirudin turut mengakui wujud ‘usaha’ sedemikian dalam pentadbirannya, namun beliau yakin kerajaan Selangor di bawah Pakatan Harapan (PH) masih kuat kerana mempunyai jumlah majoriti kerusi dalam Dewan Undangan Negeri (DUN).

“Kita (Selangor) ada tanggungjawab besar sebagai penyumbang kira-kira 20 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) Malaysia. Bayangkan jika negeri ini diganggu gugat politiknya dan hilang fokus, bagaimana kita mahu pulihkan kembali ekonomi?” katanya pada sidang media, di sini hari ini.

DUN Selangor mempunyai 56 kerusi yang mana PH memiliki 48 kerusi, Barisan Nasional (5), PAS (1) dan Bebas (2).

Amirudin berkata demikian ketika diminta mengulas suhu politik di Selangor selepas negara menyaksikan Kerajaan PH di Kedah tumbang pada 12 Mei lepas susulan tindakan dua Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) keluar dari PKR, dan menyatakan sokongan kepada Perikatan Nasional (PN).

-- BERNAMA

 

 

TENTANG KAMI

Pertubuhan Berita Nasional Malaysia
Wisma BERNAMA
No.28 Jalan BERNAMA
Off Jalan Tun Razak
50400 Kuala Lumpur
Malaysia

Tel : +603-2693 9933 (Talian Am)
Email : helpdesk@bernama.com

Kategori

Am
Ekonomi
Sukan
Politik
Dunia
Rencana
Tinta Minda
Infografik
Video
Images
Siaran Media Eksklusif

Hak Cipta

Penafian
Dasar Privasi
Dasar Keselamatan