BERITA TERGEMPAR   PRK Nenggiri: Jentera PH akan digerakkan bantu kempen calon BN- Fahmi | 
 AM

BANJIR: 37 ORANG DIPINDAHKAN DI MEMBAKUT, SABAH

23/06/2024 11:43 PM

KOTA KINABALU, 23 Jun (Bernama) -- Sebanyak 37 orang daripada 17 keluarga dipindahkan ke pusat pemindahan sementara (PPS) susulan kejadian banjir di Membakut, setakat 8 malam ini.

Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri Sabah dalam kenyataan memaklumkan semua mangsa banjir itu telah dipindahkan ke PPS di Dewan Selagon, Beaufort.

“Hujan berterusan yang berlaku di Membakut sejak Khamis lepas menyebabkan beberapa kawasan dilanda banjir dan jumlah mangsa yang dipindahkan malam ini menunjukkan trend meningkat.

“Agensi penyelamat membuat pemantauan ke beberapa kawasan ‘hotspot’ banjir seperti Jalan Lembah Poring, Kampung Baitam Baru, Kampung Ulu Baitam, Kampung Lampijas, Kampung Kayai, Kampung  Jambatan Baru dan Jalan Balai Polis,” menurut kenyataan itu.

Membakut merupakan daerah di kawasan pedalaman Sabah kira-kira 90 kilometer arah selatan dari Kota Kinabalu.

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan  Bencana Daerah (JPBD) yang juga Pegawai Daerah Membakut Ibrahim Terki berkata semua agensi keselamatan diarah berada di lapangan bagi memantau dan melakukan penilaian semasa keadaan banjir terutamanya bagi tujuan pemindahan mangsa.

“Berlaku bencana banjir di daerah Membakut yang menyebabkan beberapa kawasan hotspot mula terjejas. Bilik Gerakan Bencana Daerah juga telah diaktifkan secara rasmi dan digerakkan sepenuhnya,” katanya dalam kenyataan berasingan.

-- BERNAMA


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2024 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan