DUNIA

VIETNAM SASAR PASARAN HALAL

17/06/2024 11:21 AM

HANOI, 17 Jun (Bernama-VNA) -- Kementerian Perindustrian dan Perdagangan Vietnam komited untuk membangunkan rangka kerja perundangan yang menyokong kerjasama antarabangsa dalam membangunkan industri halalnya.

Ini termasuk rundingan dan menandatangani perjanjian perdagangan serta memudahkan perkongsian dengan organisasi dan pengedar di Indonesia, Malaysia dan Emiriah Arab Bersatu (UAE), lapor Agensi Berita Vietnam.

Kementerian itu juga menggesa entiti berkaitan untuk meningkatkan pengedaran produk Vietnam yang disahkan Halal bagi memenuhi keperluan pengeksport, sambil menggalakkan peningkatan pengeluaran dan keupayaan eksport.

“Syarikat-syarikat Vietnam dinasihatkan supaya proaktif mendapatkan pensijilan Halal untuk pasaran yang sesuai, membangunkan produk yang mematuhi piawaian Halal tertentu dan melabur dalam mempromosi jenama yang kukuh untuk menguasai bahagian pasaran (Halal) yang menguntungkan ini," menurut kementerian itu.

Laporan Pusat Penyelidikan Pew meramalkan penduduk Islam mencecah 2.2 bilion menjelang 2030, membawa kepada peningkatan ketara dalam permintaan bagi produk Halal.

Pakar melihat peluang keemasan bagi Vietnam meneroka pasaran Halal yang semakin berkembang pesat, didorong oleh peningkatan populasi Islam global, menurut laporan itu.

Nguyen Tuan dari Pusat Penggalakan Perdagangan dan Pelaburan Bandaraya Ho Chi Minh berkata ekonomi Halal global dijangka mencecah kira-kira US$10 trilion menjelang 2027.

-- BERNAMA-VNA


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2024 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan