DUNIA

HARGA MINYAK JATUH DI TENGAH KEBIMBANGAN PERMINTAAN YANG LEMAH, KEPUTUSAN FED UNTUK KEKAL KADAR FAEDAH

15/06/2024 01:02 AM

ANKARA, 14 Jun (Bernama-Anadolu) -- Harga minyak jatuh pada Jumaat berikutan kebimbangan terhadap kelemahan permintaan yang semakin meningkat di Amerika Syarikat (AS), pengguna minyak terbesar di dunia, keputusan Rizab Persekutuan AS (Fed) untuk mengekalkan dasar kadar faedahnya dan perbincangan gencatan senjata di Timur Tengah, lapor Anadolu.

Penanda aras antarabangsa Brent mentah didagangkan pada US$82.44 setong pada 10.43 pagi waktu tempatan (0743 GMT), jatuh 0.37 peratus daripada harga penutupan US$82.75 setong dalam sesi dagangan sebelumnya.

Penanda aras Amerika West Texas Intermediate (WTI) didagangkan pada US$78.19 setong pada masa yang sama, turun 0.55 peratus daripada sesi sebelumnya yang ditutup pada US$78.62 setong.

Keputusan Fed untuk mengekalkan pendirian polisi monetari agresif dalam menghadapi inflasi yang perlahan menyebabkan persepsi risiko yang kuat, yang seterusnya membawa kepada penurunan harga minyak.

Bank pusat itu mengumumkan bahawa ia tidak akan mengubah kadar dasarnya selaras dengan jangkaan tetapi akan mengekalkan kadar dalam julat antara 5.25 peratus dan 5.50 peratus.

Keputusan ini menyokong dolar AS yang lebih kuat berbanding mata wang lain, mengurangkan permintaan minyak dan menyokong penurunan harga.

Indeks dolar AS, yang mengukur nilai dolar AS berbanding mata wang lain, meningkat sebanyak 0.24 peratus kepada 105.44 pada jam 10.17 pagi waktu tempatan (0717 GMT).

Walaupun dalam tempoh musim panas apabila permintaan minyak biasanya tinggi, data yang menunjukkan peningkatan dalam inventori minyak mentah AS minggu lepas menimbulkan kebimbangan permintaan.

Pentadbiran Maklumat Tenaga (EIA) mengumumkan peningkatan sebanyak 0.8 peratus, bersamaan dengan 3.7 juta tong, dalam inventori minyak mentah komersial AS sepanjang minggu yang berakhir pada 7 Jun.

Selain itu, usaha untuk melaksanakan gencatan senjata di Timur Tengah, yang merupakan pusat  kepada majoriti besar rizab minyak global, terus memberi kesan kepada harga minyak.

Bercakap pada Khamis, Presiden Joe Biden menyatakan bahawa AS akan terus mendesak untuk gencatan senjata yang telah beliau umumkan bagi serangan yang telah meragut nyawa lebih 37,000 orang di Semenanjung Gaza.

Biden mengesahkan bahawa pemimpin di sidang kemuncak G7 di Itali telah membincangkan gencatan senjata tetapi mengakui bahawa beliau tidak yakin tetapi berharap ia dapat dicapai.

-- BERNAMA-ANADOLU

 

 

 

 


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2024 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan