BERITA COVID–19   97 peratus populasi dewasa negara lengkap divaksin | Kit Ujian Pantas Antigen COVID-19 diwarta sebagai barang kawalan mulai hari ini | Omicron: Warga emas, individu komorbid disaran elak perjalanan ke luar negara | Agong gusar penularan varian Omicron, nasihat rakyat ambil vaksin, berdisiplin, patuhi SOP - Istana Negara | Tiada keperluan tutup Parlimen, KKM ada kerangka tangani COVID-19 - Khairy | 
EKONOMI

Serba Dinamik sasar jadi peserta utama dalam sektor tenaga boleh baharu antarabangsa

17/08/2021 05:29 PM

KUALA LUMPUR, 17 Ogos -- Serba Dinamik Holdings Bhd optimis untuk menjadi peserta utama dalam sektor tenaga boleh baharu (RE) antarabangsa menerusi langkah memanfaatkan anak syarikatnya yang berpangkalan di Scotland, Wellahead Engineering Ltd, yang diambil alih pada 2020.

Dalam kenyataan pada Selasa, penyedia perkhidmatan minyak dan gas bersepadu itu menjelaskan ia merancang untuk memperluas dan merealisasikan pencapaian dalam segmen perniagaan tersebut, meskipun berlaku ketidaktentuan situasi ekonomi dan cabaran luaran.

Pengarah Urusan Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif Serba Dinamik, Datuk Dr Mohd Abdul Karim Abdullah berkata wujud peluang perniagaan yang besar dalam sektor RE, khususnya dengan ladang kincir angin.

“Wellahead dipertanggungjawabkan untuk mewujudkan hubungan selain mengenal pasti peluang bagi Serba Group dalam segmen ini, di samping bertindak sebagai pemudah cara untuk menembusi saluran ke dalam sektor yang berpotensi menguntungkan ini. Rancangan telah dilaksanakan untuk menjadikan sasaran ini satu kenyataan,” katanya.

Pangkalan tempatan bagi Wellahead adalah di Dyce, Aberdeen, yang merupakan hab utama bagi firma multinasional minyak dan gas utama, dan baru-baru ini muncul sebagai pusat untuk peserta utama dalam industri ladang kincir angin luar pesisir.

“Pangkalan Wellahead di Aberdeen akan membolehkan akses mudah ke dalam pasaran United Kingdom dan Eropah. Serba Dinamik juga merancang untuk mengakses pasaran global bagi produk Wellahead.

“Kejayaan awal adalah meraih pesanan dari Bangladesh dan Oman,” katanya.

Abdul Karim berkata Serba Dinamik juga menikmati status keahlian platinum dalam Dewan Perdagangan Aberdeen, yang mempunyai hubungan global dengan persatuan perdagangan minyak dan gas serta RE untuk memanfaatkan peluang perniagaan.

Wellahead menjalankan perniagaan sejak lebih 30 tahun dengan rekod prestasi yang baik dalam industri mereka bentuk dan membuat komponen khusus dan berkejituan tinggi bagi sektor minyak dan gas huluan.

Produk syarikat itu dieksport ke Eropah, Asia Tenggara dan Australia.

-- BERNAMA

 

 


Bernama menyediakan sumber terkini maklumat berita sahih dan komprehensif kepada umum dan agensi media. Berita kami dipaparkan di laman web www.bernama.com ; siaran BERNAMA TV: Saluran Astro 502, Saluran unifi TV 631, Saluran MYTV 121 IFLIX; dan siaran Bernama Radio di frekuensi FM93.9 bagi Lembah Klang, Johor (FM107.5), Kota Kinabalu (FM107.9) and Kuching (FM100.9).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2021 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan