BERITA COVID–19   PKPD di dua lokaliti Sarawak ditamatkan | 440 individu ditahan ingkar SOP PKP semalam- Ismail Sabri | Pasar Awam Bagan Ajam ditutup tiga hari | COVID: Kes baharu 4,855 hari ini, Selangor kekal catat kes tertinggi | COVID-19: CPRC Kelantan tidak galak pengasingan di rumah | 
AM

KWP bakal wujud kebun komersial skala besar, bantu gelandangan jana pendapatan

20/04/2021 12:10 AM

KUALA LUMPUR, 19 April  -- Kementerian Wilayah Persekutuan akan mewujudkan projek perkebunan berskala besar dalam bangunan (pertanian jitu) secara komersial bagi memberi peluang pekerjaan dan sumber pendapatan kepada golongan gelandangan. 

Menterinya Tan Sri Annuar Musa berkata projek yang bakal dilaksanakan di Putrajaya menjelang hujung tahun ini merupakan kesinambungan kepada projek kebun bandar 'Hijrah Warrior' yang sedang dilaksanakan di Pusat Transformasi Gelandangan Anjung Kelana di sini. 

"Ia merupakan kaedah menanam secara teknologi moden dalam bangunan menggunakan konsep intensif dan pertanian jitu, pada skala komersial, kena ada pelabur," katanya kepada pemberita pada program Santai Ramadan@ Anjung Kelana di sini hari ini. 

Beliau berkata inisiatif yang akan menawarkan pendapatan secara harian itu diharap akan memberi motivasi kepada golongan tersebut untuk terus memperbaiki kualiti kehidupan. 

 "Perkebunan ini (kebun bandar ‘Hijrah Warrior’) memakan masa untuk jana pendapatan, mereka mesti dapat pendapatan segera kerana apabila datang ke Kuala Lumpur, mereka ada sasaran tersendiri dan selalunya nak dapatkan wang. 

"Kalau mereka rasa seperti bekerja macam buruh paksa dan perlu tunggu lama untuk dapat wang, mereka akan patah semangat," katanya. 

Annuar berkata pihaknya turut merancang beberapa model lain bagi membantu golongan tersebut meningkatkan taraf hidup antaranya berkaitan penyediaan makanan selain mengekalkan kerjasama dengan pihak swasta dalam menawarkan pekerjaan

"Dalam menguruskan gelandangan, tak ada stereotaip atau satu sistem untuk semua, kita nak kena kaji kesesuaian mengikut individu," katanya. 

-- BERNAMA

© 2021 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan